عنبری نژاد, نسیم and عبدی بنمار, حسین and سیف دواتی, جمال and پوربایرامیان, رقیه Effect of the use of rumen fluid to convert bio-waste of some agricultural waste on the concentration of its volatile fatty acids. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00050-AB.pdf Download (694kB) |
Abstract
The purpose of this study was to evaluate the effect of using ruminal fluid on the conversion of some agricultural waste to the concentration of its evapotral fatty acids. Experimental treatments were 100 g of wheat straw, rapeseed straw, corn stalk wheat straw, incubated at constant level of 2 liters of rumen fluid for 24 hours, two 12-hour and 4 hours incubation. After the incubation time was completed, the concentration of ruminal fluid escaping fatty acids processed with food samples was determined. The results showed that the processing of oral samples with ruminal fluid significantly increased the amount of acetic acid (P <0.05). The amount of propionic acid in different food samples significantly decreased with increasing processing time (P <0.05). The processing of oral samples with ruminal fluid significantly increased the amount of butyric acid (P <0.05). Overall, the results of this study indicate that ruminal microorganisms have the ability to convert lignocellulosic waste to a higher degree of digestibility and a combination of activated charcoal and therefore have the ability to use in the processing of agricultural waste.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | تاثیر استفاده از مایع شکمبه جهت تبدیل زیستی برخی ضایعات کشاورزی بر غلظت اسیدهای چرب فرار آن |
Persian Abstract: | هدف از این آزمایش بررسی اثر استفاده از مایع شکمبه در تبدیل زیستی برخی ضایعات کشاورزی بر غلظت اسیدهای چرب فرارآن بود. تیمارهای آزمایشی در سطح 100 گرم مواد خواراکی کاه گندم، کاه کلزا، پوشینه گندم ساقه ی ذرت بود که با سطح ثابت 2 لیتر از مایع شکمبه در مدت زمان¬های 24 ساعت، دو مرحله 12 ساعته و 4 ساعت انکوباسیون شدند. بعد از اتمام زمان انکوباسیون غلظت اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه فرآوری شده با نمونه¬های خوراکی تعیین شد. نتایج نشان می دهد فرآوری نمونه¬های خوراکی با مایع شکمبه موجب افزایش معنی¬دار در میزان اسید استیک گردید (05/0>P). میزان اسید پروپیونیک در نمونه¬های خوراکی متفاوت با افزایش مدت زمان فرآوری موجب کاهش معنی¬دار شده است (05/0>P). فرآوری نمونه¬های خوراکی با مایع شکمبه موجب افزایش معنی¬دار در میزان اسید بوتیریک گردید (05/0>P). به¬طورکلی نتایج این پژوهش نشان می¬دهد میکروارگانیسم¬های شکمبه توانایی تبدیل زیستی ضایعات لیگنوسلولزی را با افزایش میزان هضم و ترکیب مواد مغدی داشتند، بنابراین توانایی استفاده در فرآوری ضایعات کشاورزی را دارند. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:52 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 08:52 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9526 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |