اخوان مغانلو, صالح and عبدی بنمار, حسین and سیف دواتی, جمال and زیدان محمد سالم, عبدالفتاح and فتحی آچاچلوئی, بهرام Effects of grain source and corn silage level on carcass characteristics and feed intake of fattening Romanov-Moghani crossbred lambs. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00017-AD.pdf Download (664kB) |
Abstract
The aim of this study was to investigate the effects of grain source and corn silage level on Carcass characteristics and dry matter intake of Romanov-Moghani crossbred lambs. twenty - four male lambs of Romanov-Moghani were used in a randomized complete design with 4 diets and 6 replicates (lambs) in each diet for 60 days. The experimental diets in this research were: 1) Romanov-Moghani lamb fed 25 % corn silage diet with barley grain, 2) Romanov-Moghani lamb fed 75 % corn silage deit with barley grain, 3) Romanov-Moghani lamb fed 25 % corn silage diet with corn grain, 4) Romanov-Moghani lamb fed 75 % corn silage diet with corn grain. The total dry matter intake and dry matter intake in second month were affected by both experimental factors (corn silage level and grain source) (P<0.05). so that the diet containing 25 % of corn silage with barley grain had the highest dry matter intake and ration of (75 % corn silage with barley grain) had the lowest dry matter intake in experimintal groups. The final body weight, carcass weight, fat (tail) weight and back fat were not affected by both experimental factors (P>0.05). The fat (tail) percentage by affected of silage level ther was a tendency(p=0.06) . The fat (tail) percentage fed lambs with C75 was higher than fed lambs with C25. The carcass characteristics of lambs were not affected by experimental diets (P>0.05). Based on obtained results fed 25 % corn silage diet with barley grain can be recommend.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | اثر سطح ذرت سیلو شده و منبع غله بر خصوصیات لاشه و مصرف خوراک بره های آمیخته رومانف- مغانی |
Persian Abstract: | هدف از این تحقیق بررسی اثر سطح ذرت سیلو شده و منبع غله بر خصوصیات لاشه و مصرف خوراک برههای آمیخته رومانف- مغانی بود. این پژوهش با استفاده از 24 رأس بره پرواری در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 گروه آزمایشی و 6 تکرار (بره) در هر جیره انجام شد. طول مدت زمان طرح 60 روز بود. جیره های آزمایشی در این تحقیق شامل:1) 25 درصد ذرت سیلو شده با دانه جو 2) 75 درصد ذرت سیلو شده با دانه جو 3) 25 درصد ذرت سیلو شده با دانه ذرت 4) 75 درصد ذرت سیلو شده با دانه ذرت بودند. براساس نتایج بدست آمده ماده خشک مصرفی ماه دوم و کل دوره تحت اثر متقابل (منبع غله و سطح ذرت سیلو شده) قرار گرفتند (05/0>P). بطوریکه جیره دارای 25 درصد ذرت سیلو شده با دانه جو بالاترین ماده خشک مصرفی و جیره 75 درصد ذرت سیلو شده با دانه جو کمترین ماده خشک مصرفی را بین گروههای آزمایشی داشت. وزن پایانی پروار، وزن لاشه، وزن دنبه، ضخامت چربی کمر، تحت تاثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت و تفاوت معنیداری نشان نداد (05/0<P). درصد دنبه در اثر منبع علوفه ای تمایلی در جهت معنی داری نشان داد (06/0 =P )، بطوریکه درصد دنبه در بره¬های تغذیه شده با سطح بالای ذرت سیلو شده با ذرت (C75) ییشتر از بره¬های تغذیه شده با سطح پایین ذرت سیلو شده (C25) بود. خصوصیات لاشه برههای پرواری تحت تاثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). براساس نتایج بدست آمده مصرف 25 درصد ذرت سیلو شده به همراه دانه جو می تواند توصیه شود. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 08:53 |
Last Modified: | 22 Sep 2019 05:40 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9530 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |