زینل زادهگان, فاطمه and امتیازجو, مژگان Investigating the Effect of Acid Lactic Acid on Food Storage. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
BB-00053-AB.pdf Download (441kB) |
Abstract
Today, with the increase in public awareness, demand for foods containing natural preservatives has increased rather than using artificial preservatives. One of the most important bacteria in this category is lactic acid bacteria. This type of preservative is one of the essential factors during the fermentation of meat and has been used as one of the earliest methods of biological preservation of food. Due to the ever-increasing demand for meat-and-dairy products with a desirable quality of life, long shelf life and natural ingredients, fermentation products have been taken into account to meet the needs of consumers. Lactic acid is a major product of fermentation of carbohydrates and, by acidifying the environment, inhibits the growth of harmful microorganisms. Several strains of these microorganisms produce bacteriosins, and in addition to acid, they are considered as an additional barrier against pathogens. The metabolites produced by these bacteria also have a good effect on fermentation on the sensory and tissue properties. In this study, the effect of lactic acid bacteria on food was studied.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | بررسی تاثیر باکتری اسیدلاکتیک در نگهداری مواد غذایی |
Persian Abstract: | امروزه با افزایش سطح آگاهی¬های مردم، تقاضا برای غذاهای حاوی نگهدارنده¬های طبیعی به جای استفاده از نگهدارنده مصنوعی افزایش یافته است. یکی از مهم¬ترین باکتری¬ها در این دسته، لاکتیک اسید باکتری¬ها هستند. این دسته از کشتهای نگهدارنده از عوامل ضروری در طی تخمیر گوشت بوده و به عنوان یکی از قدیمیترین روش¬های نگهداری بیولوژیکی مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته¬اند. با توجه به افزایش روز¬افزون تقاضا برای تولید فرآورده¬های گوشتی با کیفیت مطلوب حسی، عمر ماندگاری طولانی و حاوی ترکیبات طبیعی، فرآورده¬های تخمیری به منظور تأمین نیازهای مصرف کنندگان مورد توجه قرار گرفته اند. اسید لاکتیک محصول عمده آنها است که از تخمیر کربوهیدرات حاصل میشود و با اسیدی کردن محیط، مانع رشد میکروارگانیسم¬های مضر می¬شود. چند سویه از این میکروارگانیسم¬ها تولید باکتریوسین می¬کنند و علاوه بر اسید به عنوان یک مانع اضافی در برابر پاتوژن-ها به حساب می¬آیند. همچنین متابولیتهای تولیدی این باکتری¬ها در طی تخمیر روی ویژگی¬های حسی و بافت اثر مطلوبی می-گذارد. در این مطالعه تاثیر باکتری اسید لاکتیک بر روی ماده غذایی مورد بررسی قرار گرفته است. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 09:00 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 09:00 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9547 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |