زاهدی, یونس Food contamination with patulin mycotoxin, health risks and elimination approaches. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
BB-00022-AD.pdf Download (416kB) |
Abstract
Many cereal and other crops are susceptible to fungal attack either in the field or during storage. These fungi may produce as secondary metabolites a diverse group of chemical substances known as mycotoxins. There can be wide year to year fluctuations in the levels of mycotoxins in foods, depending on many factors, such as adverse conditions favouring fungal invasion and growth. Many mycotoxins were initially identified after they had caused a variety of subacute health problems in livestock as well as humans. As these toxicants can never be completely removed from the food supply, many countries have defined levels in food (tolerances, maximum residue levels) that are unlikely to be of health concern. Patulin is produced by a large number of fungi within several genera such as Byssochlamys, Eupenicillium, Penicillium, Aspergillus and Paecilomyces species in a variety of food products, e.g. apricots, grapes, grape fruit, peaches, pears, apples, olives and cereals. Patulin is stable in dry cereals, and in apple and grape juice, but that it is decomposed in wet cereals and during production of cider. Residues of patulin can cause particular safety issues in products such as juices derived from apples and citrus fruits. There was an incorrect assumption that patulin is carcinogenic, based on an inadequate study. Recent safety assessments have concluded that patulin is not carcinogenic and a tolerable daily intake (TDI) has been established.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | آلودگی مواد غذایی با سم قارچی پاتولین، مخاطرات و روش¬های مقابله |
Persian Abstract: | بسیاری از غلات و سایر محصولات کشاورزی در مزرعه و انبار مستعد هجوم قارچها هستند. این قارچها می¬توانند متابولیتهای ثانویه ای تولید کنند که از نظر شیمیایی متفاوت بوده و مایکوتوکسین نامیده می شوند. مقدار آلودگی غذاها به سموم قارچی از سالی به سال دیگر متغیر بوده و به فاکتورهایی از قبیل ایجاد شرایط نامطلوب تشدید کننده هجوم قارچها و رشد بستگی دارد. بسیاری از سموم قارچی اولین بار پس از اینکه برای سلامتی انسان و دامها مشکلات نیمه حادی ایجاد کردند شناسایی شدند. با توجه به اینکه نمی توان این سموم را بطور کامل از غذاها حذف نمود بسیاری از کشورها حدودی مانند حد قابل تحمل و بیشینه مقدار باقیمانده را تعیین کرده اند که تضمین کننده سلامتی باشد. پاتولین توسط تعداد زیادی قارچ از جنسهای بیسوکلامیس، یوپنی سیلیوم، پنی سیلیوم، آسپرژیلوس و پاسیلومایسس در انواعی از محصولات کشاورزی مانند زردآلو، انگور، گریپ فروت، هلو، گلابی، سیب، زیتون و غلات تولید می شود. پاتولین در غلات خشک و آب آنگور و آب سیب پایدار بوده ولی در غلات خیس و در حین تولید سرکه تجزیه می شود. باقی ماندن پاتولین در محصولاتی مانند آب سیب و آب مرکبات از نظر امنیت غذایی پیامدهای خاصی بدنبال دارد. قبلا تصور بر این بود که پاتولین خاصیت سرطانزایی دارد ولی مطالعات جدید نشان از عدم سرطانزایی داشته و آستانه قابل تحملی برای دریافت روزانه آن مشخص شده است. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 09:00 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 09:00 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9548 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |