زاهدی, یونس Using edible coatings for fresh, fresh cut and minimally processed fruits and vegetables. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
BB-00022-AB.pdf Download (801kB) |
Abstract
One of the major growth segments in the food retail industry is fresh and minimally processed fruits and vegetables. This new market trend has thus increased the demands to the food industry for seeking new strategies to increase storability and shelf life and to enhance microbial safety of fresh produce. The technology of edible coatings has been considered as one of the potential approaches for meeting this demand. Edible coatings from renewable sources, including lipids, polysaccharides, and proteins, can function as barriers to water vapor, gases, and other solutes and also as carriers of many functional ingredients, such as antimicrobial and antioxidant agents, thus enhancing quality and extending shelf life of fresh and minimally processed fruits and vegetables. This review discusses the rationale of using edible coatings on fresh and minimally processed produce, the challenges in developing effective coatings that meet the specific criteria of fruits and vegetables, the recent advances in the development of coating technology, the analytical techniques for measuring some important coating functionalities, and future research needs for supporting a broad range of commercial applications.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | استفاده از پوششهاي خوراكي روي ميوه¬ها و سبزي¬های تازه، برش خورده و كم فرايند شده |
Persian Abstract: | در زمینه عرضه مواد غذایی بصورت خرده یکی از بخشهایی که شاهد رشد چشمیگری بوده است ميوه¬ها و سبزي¬های تازه و كم فرايند شده می باشد. افزايش گرايش مردم براي استفاده از مواد غذايي با آماده نظير سبزيجات و ميوه¬جات تازه و كم فرايند شده باعث شده تا صنعت غذا بدنبال راهكارهايي براي افزايش قابليت نگهداري و ايمني ميكروبي محصولات تازه باشد. يكي از اين راهكارها استفاده از پوششهاي خوراكي است. پوششهاي خوراكي از منابع تجديدپذيري مانند چربيها، پروتئين¬ها و كربوهيدراتها تهيه مي¬شوند اين پوششها علاوه بر اينكه در مقابل رطوبت، گازها و ساير مواد قابليت بازدارندگي دارند مي توانند بعنوان حاملي براي تركيبات ضدميكروبي، آنتي¬اكسيدانها، عطر و طعم و ساير تركيبات باشند. اين مواد كيفيت و ماندگاري ميوه¬جات و سبزيجات تازه و كم فرايند شده را افزايش مي¬دهند. در این مقاله مواردی که مورد بحث قرار می گیرد شامل منطق استفاده از پوششهای خواکی روی محصولات تازه و کم فرایند شده، چالشهای پیش روی توسعه پوششهای کارآمد تامین کننده نیازمندیهای خاص میوه ها و سبزی ها، پیشرفتهای اخیر در زمینه فن آوری پوششها، تکنیکهای آنالیز برخی ویژگیهای مهم پوششها و نیازهای آتی پژوهشی در جهت تجاری سازی و کاربرد گسترده می باشد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 09:00 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 09:00 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9550 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |