Effect of Juniperus excelsa Extract on Acidity and Synthesis of Yogurt during storage

آزادفر, الهام and اطهری, مهدی and پدرام نیا, احمد and بهرامی, زهره Effect of Juniperus excelsa Extract on Acidity and Synthesis of Yogurt during storage. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
BB-00008-AB.pdf

Download (402kB)

Abstract

Recently, the therapeutic effects of essential oils and known extracts of herbal compounds and their addition to the food system as natural preservative have been considered. In this study, the effect of adding Ours extract on three levels (0.01, 0.22 , 0.05), in three replications, the acidity, drainage of yogurt and its changes during 21 days of storage were investigated as factorial experiment as a completely randomized design with SAS software. According to the results, there was no significant change in the amount of oats added to yoghurt between samples and days of storage. Also, this flavor did not have a significant effect on yarn synergy in the 21 days of storage, and the rate of watering had a downward trend. Considering the high bioavailability, high nutritional value and proper stability in concentrated yogurt samples containing the Urose extract, this product can be considered as a pragmatic food.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: تاثیر عصاره اورس بر اسیدیته و تغییرات سینرزیس ماست در طول دوره‌ی نگهداری
Persian Abstract: اخیرا اثرات درمانی متعدد اسانس و عصاره هاي شناخته شده ترکیبات گیاهی و افزودن آنها به سامانه غذایی به عنوان مواد طبیعی محافظت کننده مورد توجه واقع شده است.در این پژوهش اثر افزودن عصار ه ی اورس در سه سطح (01/0 ، 02/0 ، 05/0) در سه تکرار بر میزان اسیدیته، آب انداختگی ماست و تغییرات آن طی 21 روز نگهداري در قالب آزمایش فاکتوریل به صورت طرح کاملأ تصادفی توسط نرم افزار SAS مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده درمورد افزودن عصاره اورس به ماست در بین نمونه ها و روزهاي نگهداري تغییر قابل توجهی مشاهده نشد همچنین این طعم دهنده تأثیر معنی داري بر سینرزیس ماست در طی 21 روز نگهداري نداشت و میزان آب اندازي روند نزولی راطی کرد . با توجه به خواص بیولوژیک فراوان ,ارزش تغذیه اي بالا و پایداري مناسب در نمونه هاي ماست غلیظ شده حاوي عصاره اورس می توان این محصول را به عنوان یک غذاي عملگرا در نظر گرفت.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 22 Aug 2019 09:01
Last Modified: 22 Aug 2019 09:01
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9551

Actions (login required)

View Item View Item