عسگری راد, مسعود Indicators of food security in the health of Production and organic farming. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
BB-00003-AC.pdf Download (357kB) |
Abstract
Agriculture has always undergone various changes in the context of time, and humans have been the most important factor in changing it. Organic production is in line with sustainable agricultural development and aims to reduce the consumption of abnormal inputs. This system of production while preserving the environment and ecological communication is a good way to reach healthy food and provide consumer health. The development of the use of biotechnology in agriculture is one of the best ways to increase the food security coefficient and eliminate the existing difficulties. The familiarity of farmers and agricultural directors with the trend of changing food security indices such as: population increase, production fluctuations, consequences of climate change in product supply, distribution and unbalanced prices of food; deep societal development process; in the socioeconomic development process of the community has a profound and comprehensive impact. Therefore, sustainable food security requires different types of organic farming techniques, modern agricultural methods (genetic engineering) and conventional agriculture (using fertilizer, poison and pesticide) that awareness of the status of food security indicators can provide preventive measures and measures to achieve the health of the production and supply of healthy food.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | شاخص های امنیت غذایی در سلامت تولید و کشاورزی ارگانیک |
Persian Abstract: | كشاورزي در بستر زمان، همواره دچار تغييرات گوناگوني گردیده و انسان مهم ترين عامل در تغيير آن بـوده است. تولید محصول ارگانیک، در راستای توسعه ی پایدار کشاورزی و با هدف کاهش مصرف نهاده های غیرطبیعی صورت می گیرد. این نظام از تولید ضمن حفظ محیط زیست و ارتباطات اکولوژیکی؛ روش مناسبی برای رسیدن بـه غذای سالم بـوده و سلامت مصرف کننده را تأمین می کند. توسعه ی استفاده از فناوري هاي زیستی در کشاورزي، یکی از بهترین راهکارها براي افزایش ضریب امنیت غذایی و رفـع دشواري هاي موجود است. آشنایی بهره برداران و مدیران کشاورزي با روند تغيير شاخص هاي امنيت غذايي نظیر: افزايش جمعيت، نوسانات توليد، پيامدهاي ناشي از تحولات آب و هوايي در عرضه ی محصول، توزيع و قيمت نامتوازن مواد غذايي؛ بر فرآيند توسعه ی اقتصادي و اجتماعي جامعه تأثیر عميق و فراگيري دارد. بنابراین امنیت غذایي پایدار نیازمند انـواع مختلف فنون کشاورزی ارگانیک، روش های نوین کشاورزی (مهندسي ژنتیک) و کشاورزی مرسـوم (بـا استفـاده از کود، سم و آفت کش) می باشد که آگاهي از وضعيت شاخص های امنيت غذايي می تـواند راهكارها و اقدامات پيشگيرانه ای را برای رسیدن به سلامت تولید و تهیـه ی غذای سالم ارایـه کند. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 22 Aug 2019 09:04 |
Last Modified: | 22 Aug 2019 09:04 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9552 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |