Study of the effects of quantitative traits on grain yield of barley cultivars and lines through factor analysis

نعمت اللهی صائين, یوسف and قاسمی, معرفت and اصغری زکریا, رسول Study of the effects of quantitative traits on grain yield of barley cultivars and lines through factor analysis. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00325-AB.pdf

Download (400kB)

Abstract

Among the cereals, barley is the important source of nutrients that are effective in human health. In order to investigate the relationship between quantitative traits with grain yield of experimental barley at Ardebil Agricultural Research Station, 20 cultivars were conducted in a randomized complete block design with three replications.Factor analysis based on stagnant root extraction and principal component analysis revealed four hidden factors that justified 82.34% of the data variation.The first factor with the highest percentage of explained variance of data was called the factor affecting performance.The second factor with the highest factor coefficients belonged to traits affecting phenological traits. The third factor had large and positive coefficients for the number of tillers and the number of fertile tillers That was named as a factor affecting growth.The fourth factor with the highest factor loadings on the traits of spike length and peduncle length was named as the influencing factor on plant gametes.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: مطالعه اثرات توأم صفات کمی بر عملکرد دانه ارقام و لاین های جو از طریق تجزیه به عامل¬ها
Persian Abstract: در بين غلات، دانه جو غني¬ترين منبع براي تهيه مواد غذايي مؤثر در سلامت انسان محسوب مي¬شود. در این راستا به منظور بررسی روابط توأم تعداد از صفات کمی با عملکرد دانه جو آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل بر روی 20 رقم در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرارانجام شد. تجزیه به عامل¬ها بر اساس استخراج ریشه¬های راکد و از طریق تجزیه به مؤلفه¬های اصلی چهار عامل پنهانی را مشخص کرد که در مجموع 34/82 درصد تنوع داده را توجیه نمودند. عامل اول با بیشترین درصد واریانس توجیهی داده¬ها عامل مؤثر بر عملکرد نامیده شد. عامل دوم با بیشترین ضرایب عاملی متعلق به صفات مؤثر بر صفات فنولوژیک بود. عامل سوم دارای ضرایب مثبت و بزرگ برای تعداد پنجه و تعداد پنجه بارور بود، عامل مؤثر بر رشد نامگذاری گردید. عامل چهارم با داشتن بیشترین بار عاملی بر روی صفات طول سنبله و طول پدانکل به عنوان عامل تأثیر گذار بر گامت گیاه نامگذاری شد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 04:25
Last Modified: 24 Aug 2019 04:25
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9556

Actions (login required)

View Item View Item