Analysing the attitude of agricultural students toward using transgenic crops

شیرخانقاه, شهرام and اصغری زکریا, رسول and نعیمی, امیر and عبدپور, علیرضا Analysing the attitude of agricultural students toward using transgenic crops. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
BC@-00317-AB.pdf

Download (248kB)

Abstract

Although science says genetically modified (GM) foods are safe, many consumers are skeptical of the technology. In addition, the scientific community has difficulty communicating with people and causes consumers make unwise decisions. Further research needs to be done to investigate what factors affect their attitudes toward transgenic foods. The purpose of this study was to investigate students' perceptions of the impact of field and educational background and other factors on their attitude toward transgenic foods. This research was applied in terms of purpose, data collection, descriptive-correlational and quantitative (using questionnaire) among graduate students of agriculture fields of Mohaghegh Ardabili University as a sample of 186 students among 600 ones. A clustered random sampling method was used to test the research hypotheses using a structural equation modeling approach over a three-month period. It was found that biotechnology-related disciplines had a major impact on students' attitudes toward transgenic foods, But their secondary information source was of limited importance. During the survey, most participants stated that they would like to know more about this technology.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: تحلیل نگرش دانشجویان کشاورزی نسبت به بکارگیری محصولات تراریخته
Persian Abstract: با وجود اینکه علم می‌گوید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی(تراریخته) بی‌خطر هستند، بسیاری از مصرف کنندگان نسبت به این فناوری شک دارند. علاوه براین، جامعه علمی در برقراری ارتباط با مردم مشکل دارد و باعث می‌شود مصرف‌کنندگان تصمیمات ناآگاهانه بگیرند. برای بررسی اینکه چه عواملی در نگرش آنها نسبت به مواد غذایی تراریخته تأثیر می‌گذارد، باید تحقیقات بیشتری انجام شود. هدف این مطالعه بررسی نظرات دانشجویان و تأثیرات رشته و پایه تحصیلی و سایر عوامل در نگرش آنها در مورد غذاهای تراریخته است. این تحقيق از نظر هدف کاربردي، از نظر گردآوري داده¬ها، توصيفي-همبستگي و از نظر نوع داده¬ها کمي (استفاده از پرسشنامه) مي¬باشد که در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته‌های کشاورزی دانشگاه محقق از ۱۸۶ دانشجو به عنوان جامعه نمونه ۶۰۰ نفری بصورت تصادفی خوشه‌ای و آزمون فرضيه¬هاي تحقيق از روش مدل¬سازي معادلات ساختاري در یک دوره سه‌ماهه انجام گرفته است. این مطالعه نشان داد که رشته‌های مرتبط با بیوتکنولوژی تاثیر زیادی در نگرش مثبت دانشجویان به مواد غذایی تراریخته دارد، اما نوع منبع اطلاعات ثانویه آنها اهمیت محدودی داشت ادراک خطر، دانش و اعتبار منبع، عامل مهم تغییر نگرش آنها بود. در خلال نظرسنجی اکثر شرکت‌کنندگان ابراز کردند که می‌خواهند در مورد این فناوری اطلاعات بیشتری کسب کنند.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:15
Last Modified: 24 Aug 2019 07:15
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9557

Actions (login required)

View Item View Item