Study of different aspects of nanotechnology application in agricultural and food industries

حیاتی, امیر and نبی‌پور افروزی, حسن and لقمانپور زرینی, رسول Study of different aspects of nanotechnology application in agricultural and food industries. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00155-AB.pdf

Download (306kB)

Abstract

According to the latest United Nations report, about 800 million people in the world are suffering from food poverty, the number of people below the poverty line (in terms of daily energy supply) is increasing day by day. The latest predictions suggest that by 2020, this figure will reach over one billion people, which means that maintaining humanity in the long run and saving people from hunger is a matter that requires special attention from today's world of experts and politicians. To the sustainable development of the agricultural industry. Nanotechnology has proven its position in the agricultural sciences and related industries as an interdisciplinary technology and a leader in solving problems and deficiencies in many scientific and industrial fields. Nanotechnology has vast applications in all stages of the production, processing, storage, packaging and transfer of agricultural products. The entry of nanotechnology into the agricultural industry and food industry involves increasing agricultural production and quality, along with preserving the environment and resources of the planet. In this paper, we will examine nanotechnology applications in the agricultural sciences and food industry in order to highlight the uses of nanotechnology in the branches of agriculture, plant breeding, planting and irrigation.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی جنبه‌های مختلف کاربرد فناوری نانو در حوزه‌های کشاورزی و صنایع غذایی
Persian Abstract: طبق آخرین گزارش سازمان ملل متحد، حدود 800 میلیون نفر از جمعیت جهان دچار فقر غذایی هستند، شمار افراد قرار گرفته در زیر خط فقر (از نظر تأمین انرژی مورد نیاز روزانه بدن) روز به روز در حال افزایش است. جدیدترین پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که این آمار تا سال 2020 میلادی به رقمی بالغ بر یک میلیارد نفر خواهد رسید و این بدان معناست که حفظ نوع بشر در بلند مدت و نجات خیل عظیم انسان‌ها از خطر گرسنگی، نیازمند توجه ویژه متخصصان و سیاست‌مداران امروز جهان به توسعه پایدار و همه جانبه صنعت کشاورزی است. فناوری نانو به عنوان یک فناوری بین رشته ای و پیشتاز رفع مشکلات و کمبودها در بسیاری از عرصه‌های علمی و صنعتی، به خوبی جایگاه خود را در علوم کشاورزی و صنایع وابسته ی آن به اثبات رسانیده است. فناوری نانو کاربردهای وسیعی در همه مراحل تولید، فرآوری، نگهداری، بسته‌بندی و انتقال تولیدات کشاورزی دارد. ورود فناوری نانو به صنعت کشاورزی و صنایع غذایی، متضمن افزایش میزان تولیدات کشاورزی و کیفیت آن‌ها، در کنار حفظ محیط زیست و منابع کره‌ی زمین می باشد. در این مقاله، به بررسی کاربردهای فناوری نانو در علوم کشاورزی و صنایع غذایی پرداخته می‌شود تا به گوشه‌ای از کاربری فناوری نانو در شاخه‌های زراعت، اصلاح نباتات، گیاه‌پزشکی و آبیاری اشاره شود.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 06:46
Last Modified: 24 Aug 2019 06:46
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9562

Actions (login required)

View Item View Item