رحیمی, عباس and گلیزاده, علی and صالحی, فهیمه and آدینه, سحر Comparison of the effect of three essential oils of cumin, yarrow and wild carrots on dicotyledon, Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae). In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
I-00145-AB.pdf Download (617kB) |
Abstract
Tetranychus utricae Koch is of great importance because of its wide dissemination, wide range of hosts, severe damage, high population growth and the ability to create resistance to pesticides. Herbal Essences are complex compounds that, in addition to fecundity, nutritional suppression and egg suppression, can be considered as fungible chemical stimuli for pests. In this research, the effect of planting essential oils of caraway caraway, carum carvito, Achillea millefolium and wild carrot, Dacus carota on diclous tartan eggs at 26 ± 2 ° C and 40 ± 5% relative humidity and darkness 16: 8 was investigated. Essential oil was extracted by water distillation and with Clevenger. The main concentrations of the test for essential oil of Cumin, 0.33, 0.16, 0.33, 0.66, 33.1, 66.2 and 5.333 μl / l, for the essential oil of yarrow, 0.33, 66 0.31, 66.2, 33.5, 10.66 and 21.44 μl per liter of air and carrot essential oil, 0.33, 0.66, 33.1, 66.2, 33/5 , 10.66 and 21.44 microliter per liter of air. LC50 levels of seeds for cumin, yarrow and wild carrots were 0.69, 2.9 and 3.6 mg / lit, respectively. The results indicated that the essential oil of Cumin had a lower concentration in the Yarrow's and Yarrow's carrots on the egg whale stage. Also, based on the results of analysis of variance and comparison of the mean effect of seedling growth of the essential oils increased with increasing concentration.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | مقایسه اثر سه اسانس زیره سیاه، بومادران و هویج¬ ¬وحشی روی مرحله تخم کنه دو¬لکه¬ای، Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) |
Persian Abstract: | کنه تارتن دولکه ای، Tetranychus utricae Koch به دلیل انتشار جهانی گسترده، دامنه میزبانی وسیع، خسارت شدید، نرخ بالای افزایش جمعیت و توانایی در ایجاد مقاومت در آفتکش ها اهمیت زیادی دارد. اسانس های گیاهی دارای ترکیبات پیچیده ای هستند که علاوه بر خاصیت کشندگی، بازدارندگی تغذیه و تخم گذاری می توانند به عنوان محرک های شیمیایی دورکننده برای آفات مطرح باشند. در این تحقیق اثر تخم کشی اسانس های گیاهی زیره سیاه، Carum carvit، بومادران، Achillea millefolium و هویج وحشی، Dacus carota بر تخم کنه تارتن دولکه ای در دمای C°2±26 و رطوبت نسبی 5±40% و دوره روشنایی به تاریکی 16:8 مورد بررسی قرار گرفت. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و با دستگاه کلونجر صورت گرفت. غلظت های اصلی آزمایش برای اسانس زیره سیاه، 033/0، 16/0، 33/0، 66/0، 33/1، 66/2 و 33/5 میکرولیتر بر لیتر هوا ، برای اسانس بومادران، 33/0، 66/0، 33/1، 66/2، 33/5، 66/10 و 44/21 میکرولیتر بر لیتر هوا و اسانس هویج وحشی، 33/0، 66/0، 33/1، 66/2، 33/5، 66/10 و 44/21 میکرولیتر بر لیتر هوا بود. مقادیر LC50 مرحله تخم برای گیاهان زیره سیاه ، بومادران و هویج وحشی به ترتیب 69/0، 9/ 2و 06/3 میکرو لیتر بر لیتر هوا به دست آمد. نتایج حاکی از آن بود که اسانس زیره سیاه در غلظت پایین¬تری نسبت به اسانس بومادران و هویج وحشی بر مرحله تخم کنه تارتن دولکه¬ای تاثیر گذار بوده است. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس و مقایسه میانگین اثر تخم کشی اسانس های مذکور با افزایش غلظت افزایش یافت. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 24 Aug 2019 07:14 |
Last Modified: | 24 Aug 2019 07:14 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9595 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |