غفوریپور, هاوژین and رفیعی دستجردی, هوشنگ and ناصری, بهرام and حسنپور, مهدی and مهدوی, وحید Effect of insecticidal and Repellency of five essential oils on oryzaephilus surinamensis L. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
I-00133-AB.pdf Download (428kB) |
Abstract
Essential oils of some herbaceous species have insecticidal properties on storage pests. In this research, in order to achieve a safe and sustainable way to storage pest management, the effect of insecticidal and repellency of five essential oils of cinnamomum verum L., Artemisia annua, Allium sativum L., Mentha pulegium L. and Vitex agnus L. were examined on adult of sawtoothed grain beetle in labratory condition (at 25 ° C ± 2 °C, 65 ± 5% relative humidity and 16 h light period). Herbal essential oils were extracted by water distillation using Klevenger's device. The results of the respiratory toxicity showed that mortality rate increased with increasing the concentration and duration of exposure to the essential oil. LC50 values of M. pulegium, c. verum, A. annua, V. agnus and A. sativum were 32.35, 93, 79.55, 95.65 and 12.9 μl/air, respectively. The highest mortality was related to A. sativum and M. pulegium, and the lowest was related to V. agnus. Repellecy effect increased with increasing concentrations of essential oils and the highest repellency effect was related to A. annua. Therefore, the results indicate that the essential oils of M. pulegium and A. sativum are highly effective and its use in controlling O. surinamensis is recommended.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | اثر حشرهکشی و دور کنندگی پنج اسانس گیاهی روی شپشه دندانه¬دار غلات oryzaephilus surinamensis L. |
Persian Abstract: | اسانسهای برخی گونههای گیاهی دارای خواص حشرهکشی روی آفات انباری دارند. در این پژوهش به منظور دستیابی به روشی امن برای کنترل آفات انباری، اثر حشره¬کشی و دورکنندگی پنج اسانس دارچین (L. Cinnamomum verum)، درمنه (L. Artemisia annua)، سیر (Allium sativum L.)، پونه (Mentha pulegium L.) و پنج انگشت (L. Vitex agnus) روی حشرات کامل شپشه دندانه¬دار غلات در شرایط آزمایشگاهی (دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت) بررسی شد. اسانس¬های گیاهی با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب استخراج گردید. نتایج آزمایش سمیت تنفسی اسانسها نشان داد که با افزایش غلظت و مدت زمان در معرض اسانس قرار گرفتن، مرگ و میر افزایش می¬یابد. میزان LC50 اسانس پونه، دارچین، درمنه، پنج انگشت و سیر به ترتیب 35/32، 93، 05/79، 65/95 و 9/12 میکرولیتر¬ برلیتر هوا بود. بیشترین اثر کشندگی مربوط به اسانس سیر و پونه و کمترین مربوط به پنج انگشت بود. اثر دورکنندگی با افزایش غلظت اسانسها افزایش یافت و بیشترین اثر دورکنندگی مربوط به اسانس درمنه بود. بنابراین نتایج حاکی از کارآیی بالای اسانس¬های پونه و سیر بوده و استفاده از آن در کنترل شپشه دندانهدار غلات توصیه میگردد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 24 Aug 2019 07:16 |
Last Modified: | 24 Aug 2019 07:16 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9597 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |