Investigated the allicin content of different Persian shallot ecotypes

صنعتی منفرد, بهرام and فرهادی, نسرین and پناهنده, جابر Investigated the allicin content of different Persian shallot ecotypes. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
H-00168-AC.pdf

Download (436kB)

Abstract

Phytochemical constituents, such as total phenol, allicin and pyrovic acid as well as antioxidant activity of thirteen ecotypes of Allium hirtifolium from different regions of Iran were evaluated. Average contents of total phenol, allicin and pyrovic acid per g fresh weight were 0.647 mg gallic acid equivalent (GAE), 2.127 mg and 84.412 µmol, respectively and antioxidant activity was 63.717%. The bulb extracts that exhibited statistically greater contents of studied phytochemicals consequently possessed higher antioxidant activities. Correlation analysis showed the accumulation of A. hirtifolium phytochemicals was associated with different mean annual temperatures and precipitation so it can be concluded that the genetic factors as well as environmental factors affected the antioxidant capacity of A. hirtifolium ecotypes. According to obtained results the ecotypes of Isfahan, Saral, Khorramabad showed the highest phytochemical compounds and antioxidant activity that can suggest as primary plant materials for breeding programs of this plant.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی مقدار ماده مؤثره آلیسین در اکوتیپ¬های مختلف موسیر ایرانی
Persian Abstract: ترکیبات فیتوشیمیایی شامل فنل کل، آليسين و اسيد پيروويک سيزده اکوتيپ موسیر ایرانی (Allium hirtifolium) جمع¬آوری شده از مناطق مختلف ايران مورد ارزيابي قرار گرفتند. میانگین مقادیر فنل کل، آلیسین و اسید پيروويک در گرم وزن تازه پیازهای اکوتیپ¬های مختلف موسیر، برابر با 647/0 میلی گرم گالیک اسید، 127/2 میلی گرم و 412/84 میکرومول بوده و فعالیت آنتی¬اکسیدانی 717/63 درصد حاصل گردید. پیازهای اکوتیپ¬های مختلف موسیر که مقادیر بیشتری از مواد فیتوشیمیایی را داشتند، فعالیت¬های آنتی¬اکسیدانی بالاتری نشان دادند. مقادیر ترکیبات فیتوشیمیایی اکوتیپ¬های مختلف موسیر همبستگی معنی¬داری با میزان دما و بارندگی مناطق جمع¬آوری آن¬ها نشان داد که بیانگر نقش عوامل محیطی بر میزان ماده مؤثره گیاه موسیر دارد. بر اساس نتایج به¬دست آمده پیازهای جمع‌آوری شده از اصفهان، سارال و خرم‌آباد دارای مقادیر بالای ترکیبات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی می‌باشند، بنابراین می‌توان به¬عنوان اکوتیپ‌های برتر در برنامه‌های اصلاحی و اهلی‌سازی این گیاه استفاده نمود.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:20
Last Modified: 24 Aug 2019 07:20
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9606

Actions (login required)

View Item View Item