Investigating the possibility of estimating some of the chemical and mechanical properties of apple fruit of the Golden Delicious cultivar with its color properties

فرهادی, سونیا and گل‌محمدی, عبداله and پوردربانی, راضیه Investigating the possibility of estimating some of the chemical and mechanical properties of apple fruit of the Golden Delicious cultivar with its color properties. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
G-00151-AC.pdf

Download (639kB)

Abstract

Apples are one of the products that are massively produced in our country. Today, apple separation is based on color and size in different countries, but their failure and grading are determined by expert human resources, which requires a lot of time and money. Hence, in this research, the relationship between the chemical and mechanical properties of the Golden Delicious Golden Apple fruit juice with its color properties is examined to obtain a non-destructive estimate of the basic parameters of the product. To achieve the color properties of apples, color matching and MATLAB software were used. The results showed that by accepting the error percentage, the color components of apple fruit can be used to estimate its chemical and mechanical parameters. The most correlation coefficient in the results was related to the estimation of the PH content with the red component, the total sugar content with the red component and the dry matter content and the amount of fracture force with the green component. Also, the results showed that the blue component cannot be used to estimate the chemical and mechanical properties of the measured.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی امکان تخمین برخی از خواص شیمیایی و مکانیکی میوه سیب رقم گلدن دلیشز به کمک خواص رنگی آن
Persian Abstract: سیب از جمله محصولاتی است که در کشور ایران به صورت انبوه تولید می‌شود. امروزه جداسازی سیب براساس رنگ و اندازه در کشورهای مختلف به طور خودکار انجام می‌شود اما تشخیص خرابی و درجه‌بندی آن‌ها به کمک نیروی انسانی متخصص است که مستلزم وقت و هزینه زیادی می‌باشد. از این رو در این تحقیق ارتباط میان خواص شیمیایی و مکانیکی میوه سیب رقم گلدن دلیشز با خواص رنگی آن برای دستیابی به یک تخمین غیر مخرب از پارامترهای اساسی محصول، بررسی می‌شود. برای دستیابی به خواص رنگی سیب از تصویربرداری رنگی و نرم‌افزار MATLAB استفاده شد. نتایج نشان داد می‌توان با قبول درصدی خطا از مؤلفه‌های رنگی میوه سیب برای تخمین پارامترهای شیمیایی و مکانیکی آن استفاده نمود. بیشترین ضریب همبستگی در نتایج بدست آمده به ترتیب مربوط به تخمین میزان PH با مؤلفه رنگ قرمز، تخمین قند کل با مؤلفه رنگ قرمز و تخمین محتوای ماده خشک و مقدار نیروی شکست با مؤلفه رنگ سبز بود. همچنین نتایج نشان داد مؤلفه رنگ آبی نمی‌تواند برای تخمین پارامترهای شیمیایی و مکانیکی اندازه‌گیری شده مورد استفاده قرار گیرد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:28
Last Modified: 24 Aug 2019 07:28
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9615

Actions (login required)

View Item View Item