Investigating and Determining Some Physical, Mechanical, and Chemical Properties of Golden DeLish Apples

فرهادی, سونیا and گل‌محمدی, عبداله and پوردربانی, راضیه Investigating and Determining Some Physical, Mechanical, and Chemical Properties of Golden DeLish Apples. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
G-00151-AB.pdf

Download (632kB)

Abstract

Determination of various properties of apple production in the country is essential for use in designing different machines and improving processing lines in order to reduce waste and increase quality. Iran, with a production of 2 million tons of apples, is considered as the seventh largest producer in the world, although exports of this product are as low as 0.9 million tons.. The purpose of this research is to determine some of the physical, mechanical and chemical properties of apple fruit of the Golden Devils. The results showed that the values for axial dimensions including large diameter, medium diameter and small diameter and geometric mean diameter, spherical coefficient, mass and volume were 59.93 ± 2.58 mm, 59.24 ± 2.66 mm, 2.68, 55.15 ± 2.02 mm, 0.93 ± 0.02, 97.56 ± 10.65 g and 141.44 ± 2.01 cc respectively. Also, the values for chemical parameters of apple product including PH, sugar and dry matter content were 4.9 ± 0.3, 12.55 ± 2. 23.22 % and 15.62 ± 2.72 %, respectively. The values for the mechanical parameters measured and calculated for apple fruit were 365.76 ± 83.58 N, 11.67 ± 1.93 mm and 2462.98 ± 718.41mJ for the maximum force, the maximum displacement and breakdown energy was achieved.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی و تعیین برخی از خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی میوه سیب رقم گلدن دلیشز
Persian Abstract: تعیین خواص مختلف سیب‌های تولیدی در کشور جهت استفاده در طراحی ماشین‌های مختلف و بهبود خطوط فرآوری در راستای کاهش ضایعات و افزایش کیفیت ضروری است. ایران با تولید 2 میلیون تن سیب به عنوان هفتمین کشور تولید کننده جهان محسوب می‌شود گرچه صادرات این محصول در مقایسه با میزان تولید ناچیز و برابر ۹/۰ میلیون تن می‌باشد. هدف از این تحقیق تعیین برخی از خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی میوه سیب رقم گلدن دلیشز است. نتایج نشان داد مقادیر برای ابعاد محوری شامل قطر بزرگ، قطر متوسط و قطر کوچک و قطر میانگین هندسی، ضریب کرویت، جرم و حجم به ترتیب برابر 58/2±93/59 میلی‌متر، 66/2±24/59 میلی‌متر، 68/2±15/55 میلی‌متر، 02/2±74/55 میلی‌متر، 02/0±93/0 و 65/10±56/97 گرم و 43/46±141 سی‌سی بدست آمد. همچنین مقادیر برای پارامترهای شیمیایی محصول سیب شامل میزان PH، قند و مقدار ماده خشک به ترتیب برابر 3/0±09/4، 23/2±55/12درصد و 72/2±62/15 درصد بدست آمد. مقادیر برای پارامترهای مکانیکی اندازه گیری و محاسبه شده میوه سیب نیز به ترتیب 58/83±76/365 نیوتن، 93/1±67/11 میلی‌متر و 14/718±99/2462 میلی ژول برای بیشینه نیرو، بیشینه جابجایی و انرژی گسیختگی حاصل شد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:28
Last Modified: 24 Aug 2019 07:28
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9616

Actions (login required)

View Item View Item