Assessment of Drinking Water Quality in Meshginshahr Plain Using Groundwater Quality Index (GQI)

عزیزی مبصر, جوانشیر and رسول‌زاده, علی Assessment of Drinking Water Quality in Meshginshahr Plain Using Groundwater Quality Index (GQI). In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
F-00364-AD.pdf

Download (231kB)

Abstract

In Schuler method, drinking water quality is investigated individually and separately by examining the spatial variations of eight qualitative parameters. Since, in most cases, the study of spatial variations of drinking water quality requires the concentration of all water quality parameters to be considered, Therefore, in this study, using groundwater quality index (GQI), the combined effects of qualitative parameters on groundwater drinking ability of Meshginshahr plain were investigated. In this method, after preparing raster maps for concentration of chemical parameters affecting drinking water quality (TDS, SO4, Mg, Ca, Na and Cl), considering permissible values of these parameters based on WHO standard and by communicating between WHO standard values and Qualitative parameters (X) of raster index C (X) were prepared. In this method, any parameter index values approaching negative one indicates better quality of water in terms of qualitative parameter X. Based on this, it can be seen that in all parameters, the potable water of middle and southern parts of Moshginshahr plain as compared to the southwest, northeast and north parts of the plain.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی کیفیت آب شرب دشت مشگین‌شهر با استفاده از شاخص کیفیت آب زیرزمینی (GQI)
Persian Abstract: در روش شولر کیفیت آب شرب از طریق بررسی تغییرات مکانی هشت پارامتر کیفی به صورت منفرد و جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. از آن¬جایی که در اغلب موارد، بررسی تغییرات مکانی کیفیت آب از نظر شرب، نیازمند در نظر گرفتن غلظت همه پارامترهای کیفی می باشد، بنابراین در این پژوهش با استفاده از شاخص کیفیت آب زیرزمینی (GQI) به بررسی اثرات تلفیقی پارامترهای کیفی بر روی قابلیت شرب آب زیرزمینی دشت مشگین‌شهر پرداخته شد. در این روش پس از تهیه¬ی نقشه‌های رستری غلظت پارامترهای شیمیایی مؤثر در کیفیت آب آشامیدنی (TDS، SO4، Mg، Ca،Na وCl )، با در نظر گرفتن مقادیر مجاز این پارامترها بر اساس استاندارد WHO و با برقراری ارتباط بین مقادیر استاندارد WHO و پارامترهای کیفی (X) نقشه¬ی رستری شاخص C(X) تهیه گردید. در واقع نقشه¬ی رستری شاخص C(X) نقشه‌های نرمال شده هم‌مقیاس می‌باشد. در این روش هر چه مقادیر شاخص پارامترها به سمت منفی یک نزدیک شود، نشان‌دهنده¬ی کیفیت مناسب‌تر آب از نظر پارامتر کیفی X است. بر این اساس مشاهده می¬شود در تمامی پارامترها، قابلیت شرب آب آشامیدنی قسمت‌های میانی و جنوبی دشت مشگین‌شهر نسبت به قسمت‌های جنوب غرب، شمال شرق و همچنین شمال دشت دارای کیفیت مناسب می‌باشد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:34
Last Modified: 24 Aug 2019 07:34
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9627

Actions (login required)

View Item View Item