Investigation of the use of wheat straw for the production of packaging nanofilms

احمدی, محمد Investigation of the use of wheat straw for the production of packaging nanofilms. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
F-00357-AC.pdf

Download (184kB)

Abstract

The application of cellulose nanofibers in the food packaging industry, mainly due to increased demand for product health and safety, shelf-life extension, cost-effectiveness, environmental and consumer comfort, during Recent years have expanded significantly. In order to better handle packaging to meet these different demands, innovative and controlled packaging materials have been developed and optimized for commercial application potential. Recently, these materials have largely been derived from fossils extracted from plastic derivatives, but due to increasing environmental considerations, materials from renewable sources have been widely considered as a potential alternative. These materials must have the same shelf-life satisfaction as the products derived from petroleum products to protect the products offered. In fact, proper materials must have sufficient mechanical properties, and provide sufficient protection against oxygen, water vapor, light, microorganisms, and other contaminants to prevent food from spoiling. Wheat straw is one of the most important agricultural waste for the production of cellulose nanofibers. The results showed that the tensile strength and burst strength of the optimum cellulosic nanofilms produced for use in wheat straw by microfluidizer were 119/86 nm / g, 8.5 kpa / g, respectively. The results of this study showed that since this material is a kind of agricultural waste and is of little value and use and of course a considerable amount is available, it can be said to be a good raw material for the production of cellulosic nano-fibers.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی استفاده از کاه گندم جهت تولید نانوفیلم¬های بسته بندی
Persian Abstract: کاربرد نانوفیبرهای سلولزی در صنایع بسته بندی مواد غذایی، عمدتا به خاطر افزایش تقاضا در مورد سلامتی و ایمنی محصول، افزایش عمر قفسه¬ای(shelf-life extension)، ،مقرون به صرفه بودن هزینه، موضوعات زیست محیطی وراحتی مصرف کننده، در طول سال های اخیر بطور معنا داری گسترش یافته است. به منظورکارایی بهتر بسته بندی به منظور پاسخگویی به این تقاضاهای مختلف، اصلاحات ابتکاری و کنترل شده مواد بسته بندی برای پتانسیل کاربرد تجاری، توسعه یافته و بهینه شده اند. اخیرا این مواد تا حد زیادی از فسیل استخراج شده از مشتقات پلاستیکی تولید شده اند، اما با توجه به افزایش ملاحظات زیست محیطی، مواد حاصل از منابع تجدیدپذیر بطور گسترده ای به عنوان جایگزینی بالقوه مورد بررسی قرار گرفته‌اند. این مواد برای حفاظت از محصولات ارائه شده باید همان میزان از رضایتمندی در عمر قفسه ای(shelf-time) را داشته باشند که مواد حاصل از مشتقات نفتی دارند. درواقع،مواد مناسب باید ویژگیهای مکانیکی کافی داشته باشتد، و به میزان کافی ممانعت در مقابل اکسیژن، بخار آب، نور، میکروارگانیسمها و دیگر آلاینده ها به منظور جلوگیری از فاسد شدن غذا ایجاد کنند. کاه گندم یکی از مهمترین پسماند کشاورزی جهت تولید نانوالیاف سلوزی می¬باشد. نتایج تحقیق نشان داد که مقاومت کششی، مقاومت ترکیدن نانوفیلم¬های سلولزی بهینه تولید شده جهت استفاده در بسته بندی از کاه گندم با روش میکروفلویدایزر به ترتیب برابر با 86/119Nm/g، 5/8kpa2/g می¬باشد. نتایج این تحقیق نشان داد با توجه به این که این ماده نوعی پسماند کشاورزی محسوب می شود و ارزش و کاربرد چندانی ندارد و البته حجم قابل توجهی از آن در دسترس است، می توان گفت ماده ی اولیه ی مناسبی برای تولید نانو فیبرهای سلولزی می باشد
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:35
Last Modified: 28 Aug 2019 11:18
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9632

Actions (login required)

View Item View Item