محمدی, سمیه and بهنامیان, مهدی and دژستان, سارا Antifungal activity essential oil Cumin against Trichoderma and Button Mushroom. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
BB-00324-AB.pdf Download (451kB) |
Abstract
Edible fungi are one of the most important sources of protein. One of the most important fungal pathogens is trichoderma (Trichoderma harzianum) a disease that has been identified as the most destructive and most dangerous fungal and edema disease. Due to the presence of a dominant Trichoderma species in the fungus cultivation site and the use of chemical fungicides, plant essential oils have been tested for this disease. In this research, essential oil of clove was used on three isolates from Trichoderma fungus and a mushroom button isolate. This research was carry out as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. The results showed that clove oil has significant lethal and inhibitory effects. The best inhibitory activity of Cumin Oil was observed for AK strain of Trichoderma and Mushroom Button on the third day at a concentration of 10 μL/L, since all three concentrations of 500, 1000 and 1500 ppm of Cumin were in the concentration of 10 μl showed antifungal effect in comparison with the control. Also, the results of the essential oil analysis showed that Menthol was 45/2 % Cumin oil.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | فعالیت ضدقارچی اسانس گیاه دارویی زیره سبز در برابر آلودگی تریکودرما |
Persian Abstract: | قارچ های خوراکی از مهمترین منابع پروتئین غیرحیوانی می باشد. یکی از پاتوژنهای مهم قارچی، گونههای تریکودرما (Trichoderma harzianum) میباشدکه بیماریهای حاصل از آن به عنوان مخربترین و خطرناکترین بیماریهای قارچی و خوراکی شناخته شده است. به دلیل وجود گونه غالب تریکودرما در بستر کشت قارچ دکمهای و منسوخ شدن استفاده از قارچکشهای شیمیایی، اسانسهای گیاهی جهت کنترل این بیماری مورد آزمایش و پژوهش قرار گرفتهاند. در این تحقیق از اسانس گیاه زیره سبز روی سه جدایه از قارچ تریکودرما و یک جدایه از قارچ دکمهای اشتفاده شد. این تحقیق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام گردید. نتایج نشان داد که اسانس زیره سبز اثرات قابل توجهی در بازدارندگی و کشندگی سویه های مختلف قارچ تریکودرما و قارچ دکمه ای نشان دارد، بهطوریکه بهترین فعالیت مهارکنندگی اسانس زیره سبز برای سویه AK قارچ تریکودرما و قارچ دکمهای در روز سوم و با غلظت 10 میکرولیتر بر لیتر مشاهده گردید، چون هر سه غلظت 500، 1000 و 1500 پی پی ام اسانس زیره سبز در غلظت 10 میکرولیتر بر لیتر، بالاترین اثر ضد قارچی را در مقایسه با شاهد از خود نشان دادند. همچنین نتایج تفسیر اسانس نشان داد که منتول به مقدار 2/45 درصد در اسانس زیره سبز وجود داشت. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 24 Aug 2019 07:48 |
Last Modified: | 24 Aug 2019 07:48 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9670 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |