Antioxidant and Antibacterial Properties of Apple Leaves Extracts and Stability of Soybean Oil Enriched with that

فدوی, ابوالفضل and کوهساری, هادی Antioxidant and Antibacterial Properties of Apple Leaves Extracts and Stability of Soybean Oil Enriched with that. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
BB-00184-AB.pdf

Download (692kB)

Abstract

Prevention of fat and edible oil from oxidation and inhibition of microbial growth in foods are the main research subjects in food province. In this work methanolic green and black apple leaves extracts were investigated in antioxidant activity, phenolic content and antibacterial activity against Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium, Shigella dysenteriae, and Yersinia enterocolitica. Then different concentrations (500, 750 and 1000 ppm) of extracts were added into purified antioxidant-free soybean oil and were kept in 60 for one month. Then Acidity and Iodine value and the Peroxide index of treatments were determined. Results of DPPH radicals scavenging showed significant differences (P<0.01) between values of green extract (88.72%) and black extract (60.15%). In antibacterial assay, only Green extract could prevent the growth of Staphylococcus aureus at the concentration of more than 55 mg (dry matter/ml). In the oil stability assays, iodine and peroxide values of all samples containing green extract had better results than the sample containing 200 ppm propyl Gallate. The acidity and iodine values of sample containing 500 ppm black extract had better results than the market sample. In general, besides high antioxidant activities in leaves extracts of apple tree and their roles in protection of soybean oil, several purification methods for them are proposed to may be having better results.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: خصوصیات ضداکسندگی و ضدباکتریایی برگ درخت سیب و بررسی پایداری روغن سویای حاوی آن
Persian Abstract: عصاره‌های متانولی برگ سبز و سیاه درخت سیب از نظر خواص ضداکسندگی، محتوی ترکیبات فنولی و ضد‌میکروبی بر میکروب‌های انتروکوکوس فکالیس، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی موریوم، شیگلا دیسانتری و یرسینیا انتروکولیتیکا بررسی گردید. سپس عصاره‌ها در غلظت‌های 500، 750 و 1000 پی‌پی‌ام در روغن سویای تصفیه شده بدون ضداکسنده اضافه و یک ماه در دمای 60 درجه سانتی گراد ذخیره شدند و متعاقباً مقادیر اسیدیته، عدد یدی و عدد پراکسید نمونه‌های روغن تعیین گردید. نتایج آزمون حذف رادیکال‌های آزاد DPPH نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار (01/0p ) بین عصاره برگی سبز (72/88%) و نوع سیاه آن (15/60%) بود. همچنین فقط عصارۀ برگ سبز سیب با حداقل غلظت 55 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر توانست از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس ممانعت کند. همچنین در بررسی پایداری روغن ها، تمامی نمونه های روغن حاوی عصارۀ برگ‌های سبز، عدد یدی بالاتر و عدد پراکسید پایینتری از نمونه روغن حاوی آنتی اکسیدان تجارتی (نمونه بازاری) حاوی 200 پی پی ام پروپیل گالات داشتند. همچنین عدد یدی و عدد پراکسید در تیمار حاوی 500 پی پی ام عصاره برگی سیاه به ترتیب بالاتر و پایین تر (05/0p ) از نمونه بازاری بود. بطور کلی با وجود بالا بودن قدرت ضداکسندگی در عصاره‌های برگ درخت سیب و نقش آنها در حفظ کیفیت نمونه‌های روغن سویا، برخی روشهای تصفیه برای آنها ممکن است نتایج بهتری را داشته باشد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:49
Last Modified: 24 Aug 2019 07:49
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9673

Actions (login required)

View Item View Item