Study of antioxidant potential and phenolic compounds of ten medicinal plants from Beiza region in Fars Province

محسن زاده, ساسان and کاظمی کرانی, ماه خاور Study of antioxidant potential and phenolic compounds of ten medicinal plants from Beiza region in Fars Province. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
BA-00121-AD.pdf

Download (537kB)

Abstract

Antioxidants are substances that prevent free radical formation in cells. These protect cells against the harmful effects of free radicals. In the present study, antioxidant potential and phenolic compounds of ten medicinal plants of Bayza area in Fars province were studied. Antioxidant potential was evaluated by DPP method and the amount of phenolic compounds was evaluated by Folin method. After drying, the plants were powdered by electric milling to increase their contact area with the solvent for better extraction. Weighed one gram of the powder and added 30 mL of methanol and stirred for 2 to 3 hours with Shaker. The extract was filtered using Whitman paper and different concentrations of the extract were prepared to investigate the antioxidant potential. The highest antioxidant potential was observed in the leaves of Mongoose and Jasmine, and the lowest in the fruit of the puppet. Regarding the amount of phenolic compounds, the highest and the lowest amounts were observed in mackerel, respectively. There was a significant correlation between the antioxidant potential and the amount of phenolic compounds. The correlation coefficient diagram shows a very good correlation between the two methods mentioned for the plants in question, indicating that plants with higher content of phenolic compounds have higher radical reduction activity and lower IC50. This is where polyphenolic compounds have a direct effect on the antioxidant activity of plants.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: مطالعه پتانسیل آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی ده گیاه دارویی منطقه بیضاء در استان فارس
Persian Abstract: آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از تشکیل رادیکال آزاد در سلول ها جلوگیری می کنند. این ها سلول ها را در برابر اثرات زیان بار رادیکل های آزاد محافظت می کنند. در پژوهش حاضر پتانسیل آنتی اکسیدانی و میزان ترکیبات فنلی ده گیاهان دارویی منطقه بیضاء در استان فارس مورد مطالعه قرار گرفت. پتانسیل آنتی اکسیدانی با استفاده از روش دی پی پی اچ و میزان ترکیبات فنلی توسط روش فولین ارزیابی گردید. گیاهان مورد آزمایش را بعد از خشک کردن, توسط آسیاب برقی به صورت پودر درآورده تا سطح تماس آنها با حلال برای استخراج بهتر عصاره، بیشتر شود. مقدار یک گرم از پودر را وزن کرده و 30 میلی لیتر متانول به آن اضافه شد و به مدت 2 الی3 ساعت توسط شیکر هم زده شد. با استفاده از کاغذ واتمن عصاره صاف گردید و برای بررسی پتانسیل آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف این عصاره تهیه گردید. بالاترین پتانسیل آنتی اکسیدانی مربوط به برگ گیاه پونه و جاشیر و کمترین پتانسیل در میوه گیاه عروسک پشت پرده مشاهده گردید. در رابطه با میزان ترکیبات فنلی، بیشترین میزان مربوط به گیاه پونه و کمترین میزان در گیاه عروسک پشت پرده اندازه گیری گردید. همبستگی معنی داری بین پتانسیل آنتی اکسیدانی و میزان ترکیبات فنلی بدست آمد. در نمودار ضریب همبستگی ارتباط بسیار خوبی بین دو روش ذکر شده برای گیاهان مورد نظر مشاهده می شود که این موضوع حاکی از آن است که به طور نسبی گیاهانی که دارای محتوای ترکیبات فنلی بیشتری هستند فعالیت احیاء رادیکالی بیشتر و IC50 کمتری دارند و این موضوع نشانگر این می باشد که ترکیبات پلی فنلی اثر مستقیم در فعالیت آنتی اکسیدانی گیاهان داشته باشند.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 07:57
Last Modified: 24 Aug 2019 07:57
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9687

Actions (login required)

View Item View Item