The effect of different levels of propolis powder on growth performance of Broiler chickens under heat stress condition

قلی پور, میکائیل and واحدی, وحید and حاجی قهرمانی, شاهین and انصاری پیرسرائی, زربخت and قلی پور, محمدرضا The effect of different levels of propolis powder on growth performance of Broiler chickens under heat stress condition. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00316-AB.pdf

Download (366kB)

Abstract

Many improvements of poultry industry in the world especially in Tropical and subtropical regions induced the researcher to attended the heat stress problem. The concerns of poultry breeders during hot season are reducing feed intake, growth rate, feed efficiency and carcass quality in these regions. In this experiment the effects of propolis powder on broiler performance under heat stress condition was assessed. A total of 120 one-day-old Ross 308 chicks were randomly divided into 3 treatments consisting of 10 birds of 4 replicates in a completely randomized design. The dietary treatments consist of basal diet as control (0 mg/kg propolis), 150 mg/kg propolis and 200 mg/kg propolis that added to the basal diet. The results showed that the highest body weight was detected in 200 mg/kg propolis treatment (P<0.05). There was no significant difference between treatments in feed intake (P>0.05). The diet contained 200 mg/kg propolis was lowest feed conversion ratio among treatments (P<0.05). But there was no significant difference between first and second treatments in this parameter.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثر استفاده از سطوح مختلف پودر بره موم بر عملکرد رشد جوجه¬های گوشتی تحت تنش گرمایی
Persian Abstract: پیشرفت چشمگیر صنعت طیور در سراسر دنیا و بخصوص در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر، پژوهشگران را واداشت تا به معضل اصلی این مناطق یعنی تنش گرمایی بپردازند. کاهش مصرف و عدم بازدهی خوراک، کاهش وزن و کاهش کیفیت لاشه از جمله نگرانی¬های پرورش دهندگان در این مناطق و در فصول گرم سال می¬باشد. در این پژوهش از پودر بره موم و اثر این ماده بر عملکرد رشد جوجه¬های گوشتی تحت تنش گرمایی در کل دوره استفاده شد. تعداد 120 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 یک روزه در سه تیمار با چهار تکرار و 10 قطعه در هر تکرار در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. تیمارها شامل گروه شاهد (صفر میلی¬گرم بره موم)، 150 میلی گرم بر گیلوگرم پودر بره موم و 200 میلی گرم برکیلوگرم پودر بره موم بود. افزایش وزن در تیمار سوم نسبت به تیمار شاهد تفاوت معنی¬داری داشت اما با تیمار دوم تفاوت معنی¬دار نداشت. میزان مصرف خوراک در بین سه تیمار تفاوت معنی¬داری نشان نداد (05/0< p). ضریب تبدیل در تیمار 200 میلی گرم نسبت به تیمارهای شاهد و 150 میلی گرم کاهش معنی¬داری داشت (05/0> p) اما بین تیمارهای اول و دوم تفاوت معنی¬داری مشاهده نشد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 08:04
Last Modified: 24 Aug 2019 08:04
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9841

Actions (login required)

View Item View Item