The effect of lemon seed essential oil on chemical composition and aerobic stability of alfalfa silage

نیازی فر, معصومه and بشارتی, مقصود and نعمتی, ذبیح اله and کریمی, امیر The effect of lemon seed essential oil on chemical composition and aerobic stability of alfalfa silage. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00305-AC-2.pdf

Download (589kB)

Abstract

This experiment was performed to investigate the effects of lemon seed essential oil on chemical properties and aerobic stability of alfalfa silage. Treatments included 1. alfalfa treatment without additives (control), 2. Alfalfa + 60 mg lemon seed essential oil per kg, 3. alfalfa + 120 mg lemon seed essential oil per kg, which were ensiled at room temperature for 60 days. The data were analyzed in a completely randomized design. Adding lemon seed essential oil at both levels 60 and 120 mg / kg to alfalfa silage significantly reduced silage pH (P <0.0001) compared to control. The amount of VFA was increased, so that the highest amount of VFA was at level 60 and 120, respectively, which is significantly different from the control. Addition of essential oil to alfalfa silage affected the amount of dry matter so that in the inoculated treatment with the level 120 essential oils of lemon, dry matter was increased compared to the control. There is an increasing trend for crude protein compared to control, with the highest increase being at level 120 and then at level 60, which is significantly different from control. Addition of lemon essential oil to alfalfa silage increased aerobic stability of silage compared to control.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: تاثیر اسانس¬هسته¬لیمو بر ترکیبات و خصوصیات شیمیایی و پایداری¬هوازی سیلاژ یونجه
Persian Abstract: این آزمایش به منظور بررسی اثرات اسانس هسته¬لیموترش بر خصوصیات شیمیایی و پایداري ¬هوازي سیلاژ یونجه انجام شد. تیمارهاي ¬آزمایشی شامل1. تیمار یونجه بدون افزودنی (شاهد)، 2. یونجه بعلاوه 60 میلی¬گرم درکیلوگرم اسانس لیموترش، 3. یونجه¬ بعلاوه 120 میلی¬گرم درکیلوگرم اسانس هسته لیمو بودند که به مدت 60 روز در دماي اتاق سیلو شدند. داده¬هاي بدست-آمده در قالب طرح¬آماري کاملاً تصادفی آنالیزگردید. افزودن اسانس هسته لیمو در هردو سطح 60 و 120میلی¬گرم بر کیلوگرم به سیلاژ یونجه میزان pH سیلو را به طور معنی¬داری (0001/0P<) نسبت به شاهد کاهش یافت. میزان اسیدهای چرب فرار با افزودن اسانس افزایش یافت، به طوری که بیشترین میزان اسیدهای چرب به ترتیب مربوط به سطح 60 و 120 می¬باشد که با شاهد اختلاف معنی داری دارند. افزودن اسانس¬ به سیلاژ یونجه بر میزان ماده¬خشک تاثیر گذاشت به طوری که در تیمار تلقیح شده با سطح 120 اسانس هسته لیمو ماده خشک نسبت به شاهد افزایش یافت. یک روند افزایشی برای پروتئین¬خام در مقایسه با شاهد وجود دارد، بیشترین افزایش مربوط به سطح 120 و بعد از آن سطح60 می باشد که با شاهد تفاوت معنی¬داری دارد. افزودن اسانس هسته لیمو بر سیلاژ یونجه باعث افزایش پایداری هوازی سیلو نسبت به شاهد شد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 08:06
Last Modified: 24 Aug 2019 08:06
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9844

Actions (login required)

View Item View Item