The influence of different dietary threonine to digestible lysine ratios on laying hens feed intake and weight change in low protein diets at peak of egg production

دیندار, امین and جانمحمدی, حسین and علیایی, مجید and کیان فر, روح الله The influence of different dietary threonine to digestible lysine ratios on laying hens feed intake and weight change in low protein diets at peak of egg production. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00288-AC.pdf

Download (704kB)

Abstract

Use low protein diets with precise supply of protein and amino acid requirements and determination accurate ratios of amino acids to lysine can improve production performance and economic benefits. The aim of this study was to investigate the effects of different ratios of L-threonine (Thr) digestible L- lysine (Dig L- lys) amino acid (0.65, 0.70, 0.75, 0.80 and 0.85) on feed intake and weight change of laying hens using a total of 240 hy – line W-80 laying hens at 44 weeks for 6 weeks, in a completely randomized design with 5 experimental diets and 6 replicates with 8 hens per each replicate in an commercial laying farm. Experimental diets were formulated to supply or exceed the nutritional recommendations of hy-line W-80 strain. Feed intake was recorded weekly and body weight change of hens were measured by the difference of body weight at beginning of experiment (50 wk) and end of experiment (44 wk). Data were analyzed by SAS 9.1 software and mean differences were tested by tukey and kramer method. The results of the experiment showed that different ratios of L- thr to dig L- lys had no significant effect on daily feed intake and body weight change (p> 0.05). the result suggest that low ratio of L- thr to dig L- lys had no negative effect on feed intake and body weight change of laying hens at peak of egg production.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: بررسی اثرات افزودن نسبت‌های مختلف ترئونین به لیزین قابل هضم در جیرۀ غذایی کم پروتئین بر مصرف خوراک و تغییرات وزن بدن مرغان تخم گذار در اوج دوره تولید
Persian Abstract: استفاده از جیره‌های غدایی کم پروتئین و تأمین دقیق احتیاجات پرنده به پروتئین و اسیدهای آمینه و تعیین دقیق نسبت هر یک از اسیدهای آمینه در جیره‌های غذایی منجر به بهبود کارایی تولید و افزایش سود اقتصادی می‌گردد. این پژوهش باهدف بررسی اثرات جیره‌های آزمایشی حاوی نسبت‌های 65/0، 70/0، 75/0، 80/0 و 85/0 ترئونین به لایزین قابل‌هضم بر روی صفات مصرف خوراک و تغییرات وزن بدن مرغان تخم‌گذار با استفاده از 240 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌ های - لاین |W-80 در سن 44 هفتگی به مدت 6 هفته در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل ۵ تیمار، ۶ تکرار و ۸ قطعه مرغ در هر تکرار در یک مرغداری صنعتی انجام شد. جیره¬های غذایی آزمایشی بر اساس توصیه‌های تغذیه¬ای راهنمای سویه ‌های - لاین W-80 تنظیم شدند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از برنامه SAS 9.1 و آزمون توکی کرامر انجام گرفت. نتایج آزمایش نشان داد مقدار مصرف خوراک پرندگان تحت تأثیر هیچ‌کدام از تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/ 0p>). همچنین مقایسه وزن ابتدا و انتهای آزمایش نیز اختلاف معنی‌داری نشان نداد. (05/ 0p>). نتایج این آزمایش پیشنهاد می‌کند که نسبت پایین ترئونین به لایزین قابل هضم اثر منفی بر شاخص‌های تولید از قبیل مصرف خوراک و تغییرات وزن بدن مرغان تخم گذار در اوج دورۀ تولید ندارد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 08:08
Last Modified: 24 Aug 2019 08:08
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9848

Actions (login required)

View Item View Item