The effects of chemical fertilizer and mycorrhiza fungus on safflower (Carthamus tinctorius L.) and chickpea (Cicer arietnium L.) traits in intercropping

جوانمرد, عبدالله and حقانی‌نیا, محمد The effects of chemical fertilizer and mycorrhiza fungus on safflower (Carthamus tinctorius L.) and chickpea (Cicer arietnium L.) traits in intercropping. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
C-00285-AD.pdf

Download (479kB)

Abstract

In order to investigation intercropping safflower and chickpea under the influence arbuscular mycorrhiza fungus and chemical fertilizers, an experimental was conducted in a factorial experiment based on RCBD with three replicates at the faculty of Agriculture, University of Maragheh, Iran, in 2017. The treatments were included five cropping patterns (P1: safflower pure cropping, P2: chickpea pure cropping, P3: cropping of a row of safflower + a row of chickpeas, P4: cropping of three row of safflower + two row of chickpeas, P5: cropping of four row of safflower + two row of chickpea ), and fertilizer treatments (F1: control, F2: application of arbuscular mycorrhizal fungus (Glomus intraradices), F3: recommended chemical fertilizer and F4: 50% chemical fertilizers + mycorrhiza fungus (AM). Results demonstrated that highest chickpea plant height was related to intercropping patterns by application of chemical fertilizers and mycorrhiza+ 50% chemical fertilizer. In addition, the highest biological yield chickpea belonged to pure cropping pattern with application chemical fertilizers and mycorrhiza fungi (AM) + 50% chemical fertilizers. Moreover, the highest safflower plant height was observed in 4:2 pattern. Also the highest chickpea number of lateral branch and pods were obtained by integrated application of mycorrhiza+ 50% chemical fertilizer. The highest number of bolls and lateral branch safflower was obtained with application of mycorrhiza fungi (AM) + 50% chemical fertilizers.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Persian Title: اثرات کود شیمیایی و قارچ مایکوریزا بر برخی صفات گلرنگ و نخود در کشت مخلوط
Persian Abstract: به‌منظور ارزیابی کشت مخلوط گلرنگ و نخود تحت تاثیر قارچ مایکوریزا و کود شیمیایی، آزمایشی به‌صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی 1396 اجرا شد. تیمارها شامل پنج الگوی کشت (P1: کشت خالص گلرنگ، P2: کشت خالص نخود، P3: کشت یک ردیف گلرنگ+ یک ردیف نخود، P4: کشت سه ردیف گلرنگ+ دو ردیف نخود و P5: کشت چهار ردیف گلرنگ+ دو ردیف نخود) و چهار تیمار کودي (F1: عدم کاربرد کود (شاهد)، F2: قارچ مایکوریزا (Glomus intraradices)، F3: کود شیمیایی توصیه شده و F4: 50 درصد کود شیمیایی+ قارج مایکوریزا) بودند. نتایج نشان داد. بیشترین ارتفاع بوته نخود به الگوهای کشت مخلوط و با کاربرد کود شیمیایی و قارچ مایکوریزا+ 50 درصد کودشیمیایی مربوط بود. همچنین بیشترین عملکرد بیولوژیک نخود به الگوی کشت خالص و با کاربرد کود شیمیایی و قارچ مایکوریزا+ 50 درصد کود شیمیایی تعلق داشت. علاوه بر این، بیشترین ارتفاع بوته گلرنگ در الگوی 4:2 مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد شاخه فرعی و تعداد غلاف نخود با کاربرد تلفیقی قارچ مایکوریزا+ 50 درصد کود شیمیایی حاصل شد. بیشترین تعداد غوزه و تعداد شاخه‌های فرعی گلرنگ با کاربرد کود شیمیایی و قارچ مایکوریزا+ 50 درصد کود شیمیایی بدست آمد.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Divisions: Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 24 Aug 2019 08:09
Last Modified: 24 Aug 2019 08:09
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9850

Actions (login required)

View Item View Item