خیاطی گللرتقی, فریبا and سیف دواتی, جمال and یلچی, طاهر and عبدی بنمار, حسین and سیدشریفی, رضا Determine the nutritional value of Peanut forage by gas test method. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00175-AB.pdf Download (391kB) |
Abstract
Nutrition is one of the most important livestock breeding. As much as 70% of breeding costs are feed. The importance of suitable and adequate feeding of ruminants requires that the nutritional value of each foodstuff and its components be determined according to the correct and standard methodology. In this regard, the determination of the nutritional value of forage derived from legumes, which is used in some way in the feeding of livestock, it is especially important. A study was conducted to determine the nutritional value of peanut forage. Determination of chemical compounds according to standard methods and metabolizable energy was also performed by gas test. The results showed that crude protein and crude fat content in peanut forage was 7.21% and 1.84%, respectively. The metabolizable energy was 6.8 MJ / kg dry matter and the digestibility of organic matter was 44.79% The amount of short chain fatty acids was 0.68%, phenol total 1.93% dry matter, total tannin 1.32% dry matter and fermentation potential was 64.6%. According to the results, it can be admitted that the nutritional value of peanut forage is appropriate and, with suitable management, it is possible to use this source of forage in feeding animals.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | تعیین ارزش غذایی علوفه بادام زمینی به روش تست گاز |
Persian Abstract: | تغذیه از مهمترین امور پرورش دام است. به طوریکه 70 درصد از هزینه های پرورش مربوط به خوراک است. اهمیت تغذیه مناسب و کافی نشخوارکنندگان ایجاب می¬کند که ارزش غذایی هریک از مواد خوراکی و اجزای تشکیل دهنده آن طبق روش¬های صحیح و استاندارد تعیین گردد در این رابطه تعیین ارزش غذایی علوفه حاصل از بقولات که به طریقی در تغذیه دام کاربرد دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه¬ای جهت تعیین ارزش غذایی علوفه بادام زمینی انجام شد. تعیین ترکیبات شیمیایی طبق روش های استاندارد و انرژی قابل متابولیسم نیز توسط آزمون تولید گاز انجام شد. نتایج نشان داد که میزان پروتئین خام و چربی خام در علوفه بادام زمینی 21/7 درصد و 84/1 درصد بود. انرژی قابل متابولیسم 8/6 مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک و قابلیت هضم ماده آلی 79/44 درصد بدست آمد. میزان اسیدهای چرب کوتاه زنجیر 68/0 میلی مول، فنل کل 93/1 درصد ماده خشک، تانن کل 32/1 درصد ماده خشک و پتانسیل تخمیر 6/64 درصد بود. با توجه به نتایج می توان اذعان کرد که ارزش غذایی علوفه بادام زمینی در حد مناسب بوده و با مدیریت صحیح امکان استفاده از این منبع علوفه ای در تغذیه دام وجود دارد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 24 Aug 2019 08:16 |
Last Modified: | 24 Aug 2019 08:16 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9863 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |