لطفی, حسن and نوید شاد, بهمن and میرزایی آقجه قشلاق, فرزاد and بهمرام, رضا Effect of Tomato Pulp with Multi Enzyme on Blood Factors and Intestinal Morphometric Parameters of Broiler Chickens. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00150-AC.pdf Download (674kB) |
Abstract
The aim of this study was to investigate the effect of tomato pulp with enzyme on blood and intestinal morphometric parameters of broiler chicken. The experiments were carried out in a completely randomized design with five treatments in four replicates and 4 chicken in each replicate and a total of 80 chickens. The treatments were including: without tomato pulp and enzymes (control), 5% tomato pomace (without enzymes), 5% tomato pomace with 0.2% multi enzyme, 10% tomato pomace (without enzymes) and 10 % tomato pulp with 0.2% multi enzyme. The different treatments did not have a significant effect on serum lipids include cholesterol, triglyceride and LDL, but the rations contain tomato pulp and enzymes had higher serum HDL concentrations than control treatments(P0.05). The results showed that the villus height of jejunum and Ileum of broiler chicken fed with 5% tomato pulp were significantly higher than other treatments, but the highest thickness of villus jejunum and ileum was observed in 5% tomato pulp without enzymes were observed (P0.01). In general, according to the results of this study, the use of tomato pulp with enzyme can have a positive effect on serum HDL and intestinal morphometric parameters and in the health of the birds.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | تاثیر تفاله گوجه فرنگی با مولتی آنزیم بر فراسنجه¬های خونی و پارامترهای مورفومتری روده جوجه¬های گوشتی |
Persian Abstract: | هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تفاله گوجه فرنگی به همراه آنزیم بر فراسنجه¬های خونی و پارامترهای مورفومتری روده جوجه-های گوشتی بود. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار در چهار تکرار و تعداد 4 قطعه جوجه گوشتی از هر دو جنس در هر تکرار و جمعاً با 80 قطعه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: جیره بدون تفاله گوجه فرنگی و آنزیم (شاهد)، 5 درصد تفاله گوجه فرنگی (بدون آنزیم)، 5 درصد تفاله گوجه فرنگی همراه با 2/0 درصد مولتی آنزیم، 10درصد تفاله گوجه فرنگی (بدون آنزیم) و 10 درصد تفاله گوجه فرنگی همراه با 2/0 درصد مولتی آنزیم بودند. تیمارهای آزمایشی مختلف بر لیپیدهای سرم خون شامل کلسترول، تری گلیسرید و LDL تاثیر معنی¬داری نداشتند اما جیرههای حاوی تفاله گوجه فرنگی و آنزیم غلظت سرمی HDL بالا¬تری نسبت به تیمار شاهد داشتند (05/0P<). نتایج نشان داد که، ارتفاع پرز ژژنوم و ایلئوم جوجه¬های تغذیه شده با جیره حاوی 5 درصد تفاله گوجه فرنگی همراه با آنزیم بطور معنی¬داری بیشتر از سایر تیمارها بود، اما بیشترین میزان ضخامت پرز ژژنوم و ایلئوم در تیمار 5 درصد تفاله گوجه فرنگی بدون آنزیم مشاهده شد (05/0P<). استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی همراه با آنزیم در جیره جوجه¬های گوشتی سبب افزایش معنی¬دار نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت ژژنوم جوجه¬های گوشتی گردید (01/0P<). بطور کلی با توجه به نتایج تحقیق حاضر، استفاده از تفاله گوجه فرنگی به همراه آنزیم تاثیر مثبتی بر غلظت سرمی HDL و پارامترهای مورفومتری روده و در تتیجه سلامتی پرندگان می¬تواند داشته باشد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 24 Aug 2019 08:23 |
Last Modified: | 24 Aug 2019 08:23 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9866 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |