لطفی, حسن and نوید شاد, بهمن and میرزایی, فرزاد and بهمرام, رضا Effect of Tomato Pulp with Multi Enzyme on Growth Performance and Relative Weight of Carcass Components of Broiler Chickens. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
C-00150-AB.pdf Download (622kB) |
Abstract
This study was conducted to evaluation the effect of tomato pulp and multi enzyme on growth performance indices in broiler chickens including feed intake, weight gain and feed conversion ratio and relative weight of carcass components. The experiments were carried out in a completely randomized design with five treatments in four replicates and 4 chicken in each replicate and a total of 80 chickens. Broiler chickens was fed with rations including: without tomato pulp and enzymes (control), 5% tomato pomace (without enzymes), 5% tomato pomace with 0.2% multi enzyme, 10% tomato pomace (without enzymes) and 10 % tomato pulp with 0.2% multi enzyme for 42 days The results showed that during the growth period, different treatments did not have a significant effect on feed consumption, daily weight gain and feed conversion. Chickens fed with different levels of tomato pulp with enzyme had higher daily gain in the finisher period and the total period than the without enzyme-fed groups, which was resulted in higher body weight in these groups. Feed intake and feed conversion ratio of different experimental groups in the finisher period and the total period did not differ significantly. According to the results of this study, the use of tomato pulp and enzyme had a positive effect on body weight gain in broiler chickens.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | اثر تفاله گوجه فرنگی به همراه مولتی آنزیم بر عملکرد رشدی و وزن نسبی اجزای لاشه جوجه¬های گوشتی |
Persian Abstract: | این پژوهش به منظور بررسی تأثیر تفاله گوجه فرنگی به همراه آنزیم بر شاخصهای عملکرد رشد (شامل مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی) و وزن نسبی اجزای لاشه جوجه¬های گوشتی انجام گرفت. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار در چهار تکرار و تعداد 4 قطعه جوجه گوشتی از هر دو جنس در هر تکرار و جمعاً با 80 قطعه انجام شد. جوجه¬های گوشتی با جیره بدون تفاله گوجه فرنگی و آنزیم (شاهد)، 5 درصد تفاله گوجه فرنگی (بدون آنزیم)، 5 درصد تفاله گوجه فرنگی همراه با 2/0 درصد مولتی آنزیم، 10درصد تفاله گوجه فرنگی (بدون آنزیم) و 10 درصد تفاله گوجه فرنگی همراه با 2/0 درصد مولتی آنزیم برای مدت 42 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که، تیمارهای آزمایشی مختلف در دوره رشد بر مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی تاثیر معنی¬داری نداشتند. جوجه¬های تغذیه شده با سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی همراه با آنزیم نسبت به گروه¬های تغذیه شده با سطوح 5 و 10 درصد تفاله گوجه فرنگی بدون آنزیم میزان افزایش وزن روزانه بیشتری در دوره پایانی و کل دوره داشتند، که در نتیجه آن وزن بدن نهایی نیز در این گروه¬ها بالاتر بود (05/0P<). مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی گروه¬های آزمایشی مختلف در دوره پایانی و کل دوره تفاوت معنی¬داری نداشت. استفاده از سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی و آنزیم بر درصد لاشه و اجزای لاشه تاثیر معنی¬داری نداشت تنها در وزن سنگدان خالی کاهش مشاهده شد. با توجه به نتایج تحقیق حاضر، استفاده از تفاله گوجه فرنگی به همراه آنزیم نسبت به سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی بدون آنزیم تاثیر مثبتی بر افزایش وزن بدن جوجه¬های گوشتی نشان داد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 24 Aug 2019 08:23 |
Last Modified: | 24 Aug 2019 08:23 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9867 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |