فتحی آچاچلوئی, بهرام and بابلانی مقدم, نیما and زاهدی, یونس Study of antimicrobial properties of Anise (Pimpinella anisum L.) essential oil on some foodborne pathogens. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.
![]() |
Text
BB-00182-AB.pdf Download (200kB) |
Abstract
Nowadays, the use of essential oils in food preservation, not only as antimicrobial agents but also as a replacement for synthetic and harmful preservatives, has been considered by many researchers. The aim of this study was extraction of Anise essential oil compounds and also was conducted to determine the antimicrobial properties of Anise essential oil on four gram negative and gram positive food-borne pathogens. In this study, after extraction of Anise essential oil, the MIC was determined using microdilutionin BHI medium in 96-well plates on the Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7and Salmonella typhimurium. The MIC for Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium and Escherichia coli O157: H7 was 0.05, 0.06, 0.2 and 0.25%, respectively. Anise essential oil with suitable antimicrobial activity can increase food safety by controlling the growth of food pathogens.
Item Type: | Conference or Workshop Item (Lecture) |
---|---|
Persian Title: | بررسی خصوصیات ضد¬میکروبی اسانس انیسون (anisum L. Pimpinella) روي برخی از پاتوژن های غذایی |
Persian Abstract: | امروزه استفاده از اسانسها در نگهداری مواد غذایی، نه تنها به عنوان مواد ضدمیکروبی طبیعی بلکه به عنوان جایگزینی مناسب برای نگهدارنده های سنتتیک و مضر، مورد توجه بسیاری از محققین قرارگرفته است. این تحقیق با هدف استخراج ترکیبات اسانس انیسون و نیز تعیین خصوصیات ضد میکروبی اسانس انیسون بر روی چهار پاتوژن غذایی¬گرم منفی و گرم مثبت، انجام گرفت. در این مطالعه پس از استخراج اسانس انیسون، میزان حداقل غلظت بازدارنده رشد (MIC) با استفاده از محیط کشت BHI به روش میکرودایلوشن در پلیت های 96 خانه ایی، بر روی میکروارگانیسمهای باسيلوس سرئوس، استافيلوکوکوس اورئوس، اشرشياکلاي O157:H7 و سالمونلا تیفی موریوم، تعیین گردید. میزان MIC برای باکتریهای باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تیفی موریوم و اشرشیا کلی O157:H7 به ترتیب برابر با 05/0،06/0، 2/0 و 25/0 درصد بود. اسانس انیسون با دارا بودن قدرت ضدمیکروبی مناسب میتواند با کنترل رشد پاتوژن های غذایی باعث افزایش ایمنی مواد غذایی، گردد. |
Subjects: | Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Divisions: | Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 Subjects > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019 |
Date Deposited: | 28 Aug 2019 17:53 |
Last Modified: | 28 Aug 2019 17:53 |
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9943 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |