Effect of growth ability of chickpea genotypes under salinity stress

یاری, نگار and سفالیان, امید and اصغری, علی and کریمی زاده, رحمت الله and حسنیان, سمیرا Effect of growth ability of chickpea genotypes under salinity stress. In: 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture, August 2019, Ardabil, Iran.

[img] Text
J-00236-AB.pdf

Download (392kB)

Abstract

Salinity is a major environmental problem in arid and semi-arid areas. Chickpea (Cicer arietinum L.), like other legumes is sensitive to salinity. Therefore, selection of genotypes to grow on saline areas is important. This experiment was conducted in research greenhouse of the Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili in 2019 and a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. Experimental factors were first factor: 19 chickpea genotypes and factor two include salinity at three levels (0 as control, 0.05 and 0.1 mM) as NaCl. The results showed that with increasing salinity, chickpea height decreased. Among genotypes of chickpea, the highest plant height was observed in genotype 6, genotypes 1, 2, 3, and 5 were in the same group as treatment 6, the lowest plant height was obtained in genotypes 18 and 19. In salinity of 0.1 mM, the highest chickpea height was obtained in genotypes 2 and 3 and the lowest chickpea height was observed in genotype 15. This experiment showed that genotypes 1, 2, 3, and 6 can be recommended in areas where there is a problem with salinity.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Persian Title: بررسی توانایی رشدی ژنوتیپ های نخود تحت تنش شوری
Persian Abstract: شوری به عنوان یک تنش محیطی مهم، مشکل عمده کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک است. گیاه نخود مشابه با سایر بقولات، نسبت به شوری حساس است و در نتیجه، گزینش ژنوتیپ های متحمل به شوری برای کشت در این مناطق از اهمیت زیادی برخوردار است. این آزمایش در سال 1397 در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول: 19 ژنوتیپ نخود و فاکتور دوم تنش شوری شامل 3 سطح (شاهد، 05/0 و 1/0 میلی مولار نمک کلرید سدیم) بودند. نتایج نشان داد با افزایش شوری از ارتفاع بوته نخود کاسته شد. بین ارقام نخود بالاترین ارتفاع بوته در ژنوتیپ 6 مشاهده شد، ژنوتیپ های 1، 2 و 3 و 5 در گروه مشترک با تیمار 6 قرار گرفتند، کمترین ارتفاع بوته نیز در ژنوتیپ های 18 و 19 بدست آمد. در اثر متقابل شوری و ژنوتیپ های نخود نیز مشخص شد در شاهد (بدون شوری) ژنوتیپ های 1، 2، 6 بالاترین ارتفاع بوته را داشتند، و ژنوتیپ های 18 و 19 کمترین ارتفاع بوته نخود بدست آمد. در شوری 1/0 میلی مولار بالاترین ارتفاع نخود در ژنوتیپ های 2 و 3 بدست آمد و کمترین ارتفاع نخود در ژنوتیپ 15 مشاهده شد. این آزمایش نشان داد که میتوان از ژنوتیپ 1، 2، 3 و 6 در مناطقی که با مشکل شوری مواجه هستند برای کشت توصیه شوند.
Subjects: Divisions > Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Conferences > 2nd International and 6th National Iranian Congress on Organic vs. Conventional Agriculture - August 2019
Date Deposited: 25 Sep 2019 06:54
Last Modified: 25 Sep 2019 06:54
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/9950

Actions (login required)

View Item View Item