Asadi Aghbolagh, Zahra (2018) Evaluation varability of biochemical and antioxidant characters in some Salvia species. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (ارزیابی تنوع خصوصیات بیوشیمیایی و آنتیاکسیدانتی برخی از گونههای جنس مریمگلی)
Zahra Asadi Aghbolagh.pdf Download (2MB) | Preview |
Abstract
The genus Salvia L. is one of the most important genera of the Lamiaceae family, with more than 900 species around the world and 70 species of Iran with 17 endemic ones. The plants of this genus have antibacterial, antioxidant and anti-inflammatory properties which are widdy used in perfumes and cosmetic industries. This study was conducted to evaluate some biochemical characteristics like total phenol, total flavonoids and antioxidant capacity as well as morphological properties 25 ecotypes of 11 Salvia species. Total phenols and total flavonoids contents of methanolic extracts from plant samples were evaluated by Folin & Ciocalteu’s and Aluminum chloride reagents, respectively. On the other hand, antioxidant activity of studied samples were determined based on DPPH-free cleaning capacity measurement.The results of experiments revealed that all ecotypes of Salvia sclarea have the most value of morphological characters. On the other hand, Najafabad ecotype of S. virgate showed the highest value of total flavonoid by 34 mg kE/g dry extract. The least value of IC50 (133.14 μg / ml) was about Hamedan ecotype of S. officinalis which have the highest amont of total phenols as 40 mg GAE/g dry extract, too. The results of HPLC analysis depicted that caffeic acid (44 mg / g dry extract) had the highest amount of this phenolic acid among studied Salvia ecotypes. cluster could classify the ecotypes into four groups that all ecotypes of S. sclarea was placed in the same group. The results of correlation between all studied characters of 11 Salvia species showed that total wet and dry weigh had positive correlation with methanolic extract percentage (r=0.51-0.66, P≤0.01) which this kind of correlation with essential oil percentage was not significant. On the other hand, IC50 value had negative correlation with total phenolic and flavonoid (r= -0.57 and r=-0.51,respectivety., P≤0.01). Also, the correlation between total phenol and total flavonoid was positive (r=0.4-0.7; P≤0.01). Based on the results of this study, it can be demonstrated that the species as S. officinalis which as the least IC50 or the highest capacity of free radical scavenging with desirable amonts of biochemical contents, could be a good candidate for advanced programs f medicinal and cosmetic industries.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | ارزیابی تنوع خصوصیات بیوشیمیایی و آنتیاکسیدانتی برخی از گونههای جنس مریمگلی | ||||
Persian Abstract: | مریمگلی ((Salvia.L از جنسهاي مهم تيره نعناعيان ميباشد كه داراي حدود ۹۰۰ گونه در جهان و بيش از ۷۰ گونه در ايران شامل ۱۷ گونه بومی است. گیاهان این جنس داراي خواص ضدباکتري، آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی هستند و در صنایع عطرسازي و آرایشی نیز کاربرد فراوانی دارند. این پژوهش با هدف بررسی مقایسه ویژگیهای موفولوژیکی، خاصیت آنتیاکسیدانی و محتوای بیوشیمیایی ۲۵ اکوتیپ از 11 گونه جنس مریمگلی انجام شد که نمونههای مورد نظر از مزرعهای در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار جمع آوری شدند. پس از تهیه عصارههای متانولی از نمونههای خشک گیاهی، محتوای فنل و فلاونویید کل بهترتیب توسط معرفهاي فولين – سيوكالتيو و کلرید آلومینیوم و همچنین فعالیت آنتیاکسیدانی گونهها با روش سنجش ظرفیت پاکسازي رادیکالهاي آزاد ( (DPPHارزیابی شدند. نتایج نشان داد که اکوتیپهای گونه Salvia sclarea دارای بالاترین میزان کمّی صفات مورفولوژی مورد بررسی بودند. براساس نتایج، بالاترین مقدار فنل کل (حدود 40 میلیگرم اسید گالیک در هر گرم نمونه خشک)، در اکوتیپ همدان از گونهS.officinalis و بیشترین میزان فلاونویید کل (34 ميليگرم اکیوالان کاتچین در هر 100 گرم نمونه خشک)، در اکوتیپ نجفآباد از گونه S. virgate مشاهده شد. کمترین مقداربازدارندگی 50 درصد رادیکال آزاد (IC50 ) (14/133 ميكروگرم در ميلىليتر) در اکوتیپ همدان از گونه S. officinalis برآورد شد. نتایج تجزیه HPLC نشان داد که اسید کافئیک (حدود 44 میلیگرم در گرم عصاره خشک) بیشترین میزان ترکیبات فنولیک مورد ارزیابی را بین گونههای مریمگلی مورد مطالعه دارا میباشد. براساس نتایج تجزیهی خوشهای، اکوتیپها به چهار گروه تقسیم شدند که اکوتیپهای گونه S. sclarea بهطور متمایز در یک گروه اصلی قرار گرفتند. نتایج همبستگی میان همهی صفات در 11 گونۀ مورد مطالعه نشان داد که صفات وزن تر و خشک بوتهها همبستگی مثبت و معنیداری با عصاره متانولی (66/0-51/0=r) داشتند که این همبستگی مثبت در مورد درصد اسانس معنیدار نمیباشد. از سوی دیگر، IC50 با محتوای فنل و فلاونویید کل همبستگی منفی و معنیدار (بهترتیب 57/0-=r و51/0-=r؛ P<0.01) داشت. همچنین، بین محتوای فنل کل و فلاونویید کل همبستگی مثبت و معنیدار (7/0-4/0=r) مشاهده شد. با توجه به نتایج این مطالعه، میتوان گونههایی مانند S. officinalis را که دارای کمترین میزان IC50 و به عبارت دیگر، بالاترین توان مهار رادیکال آزاد هستند و همچنین، محتوای بیوشیمیایی مطلوبی را نیز دارا میباشند، در برنامههای پیشرفتهتر باهدف کاربرد در صنایع دارویی و خوراکی، مورد توجه قرار داد. | ||||
Supervisor: |
|
||||
Advisor: |
|
||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding |
||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding |
||||
Date Deposited: | 30 Sep 2018 10:23 | ||||
Last Modified: | 30 Sep 2018 10:23 | ||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/154 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |