Evaluation of genetic diversity of agricaltural and qualitative traits in potato hybrids (Savalan♀×Caeser♂) in farming conditions

Babazadeh, Sorayya (2018) Evaluation of genetic diversity of agricaltural and qualitative traits in potato hybrids (Savalan♀×Caeser♂) in farming conditions. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (ارزیابی تنوع ژنتیکی صفات زراعی و کیفی در هیبریدهای سیب‌زمینی (ساوالان ♀ × کایزر ♂) در شرایط مزرعه‌ای)
Sorayya Babazadeh.pdf

Download (675kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

In order to assessment of genetic diversity qualitative and quantitative traits in 24 potato hybrids with two potato cultivars namely Caesar and Savalan as parents, an experiment was performed based on a randomized complete block design with four replications in Agriculture and Natural Resources Research Ardabil Station during 2016. During the growth period and after harvest, we measured days to flowering, plant height, main stem number per plant, main stem diameter, total and marketable tuber number and weight per plant, total and marketable tuber yield, tuber dry matter percentage, tuber special weight, tuber starch percentage, flower color, growth period, skin color, flesh color, tuber shape, depth of the eyes, color change of raw tuber flesh after cutting and laminated in 1 hour and 24 hours. The ANONA results showed that there were significant differences between genotypes for all traits. The general heritability days to flowering trait was the highest (94.3%) and marketable tuber weight per plant was the lowest (32.5%). The based on cluster analysis results, 24 hybrids and two parents were classified in to six groups. The KS1, KS2, KS3, KS4, KS7, KS11, KS15, KS18, KS20, KS22, KS23 and KS24 hybrids were superior to other hybrids in traits of marketable tuber yield and tuber dry matter percentage. In principle component analysis, the first four principle component explained 82.938 % of total variation. Based on this analysis, KS3, KS7, KS24, KS4, KS2, KS12, KS11 and KS19 hybrids were superior gorging to two first components (in terms of total and marketable tuber weight per plant, total and marketable tuber yield, tuber dry matter percentage, tuber starch percentage and tuber special weight traits). Generally, Based on the results of all analysis, KS3 and KS7 hybrids had the highest tuber dry matter and starch percentage and tuber special weight than other hybrids and had light yellow skin color, dark yellow flesh color, oval-long tuber shape, shallow depth of the eyes, at least color change of raw tuber flesh after cutting and laminated in 1 hour and 24 hours that were selected as high-yielding hybrids, marketable and suitable for industrial processing.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: ارزیابی تنوع ژنتیکی صفات زراعی و کیفی در هیبریدهای سیب‌زمینی (ساوالان ♀ × کایزر ♂) در شرایط مزرعه‌ای
Persian Abstract: بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی صفات کمی و کیفی 24 هیبرید سیبزمینی به همراه دو رقم کایزر و ساوالان به‌عنوان والد، آزمایشی بر اساس طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال 1395 اجرا گردید. در طی دوره رشد و پس از برداشت صفات تعداد روز تا گلدهی، ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، قطر ساقه اصلی، تعداد و وزن غده در بوته کل و قابلفروش، عملکرد غده کل و قابلفروش، درصد ماده خشک غده، وزن مخصوص غده، درصد نشاسته غده، رنگ گل، طول دوره رشد، رنگ پوست، رنگ گوشت، شکل غده، عمق چشم، تغییر رنگ گوشت بعد از 1 و 24 ساعت برش و ورقه شدن اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپها از لحاظ تمام صفات اختلاف معنیداری وجود داشت. وراثتپذیری عمومی تعداد روز تا گلدهی بالا (3/94 درصد) و وزن غده قابلفروش در بوته و عملکرد غده قابلفروش پایین (5/32 درصد) بود. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای، 24 هیبرید و دو والد در شش گروه قرار گرفتند. هیبریدهای KS1، KS2، KS3، KS4، KS7، KS11، KS15، KS18، KS20، KS22، KS23 و KS24 از نظر صفات عملکرد غده قابلفروش و درصد ماده خشک غده نسبت به دیگر هیبریدها برتری داشتند. در تجزیه به مؤلفههای اصلی، چهار مؤلفه اول 938/82 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. بر اساس این تجزیه، هیبریدهای KS3، KS7، KS1، KS24، KS4، KS2، KS12، KS11، KS19 از نظر دو مؤلفه اول (صفات وزن غده در بوته کل و قابل¬فروش، عملکرد غده کل و قابلفروش، درصد ماده خشک غده، درصد نشاسته غده و وزن مخصوص غده) برترین بودند. در کل، بر اساس نتایج کلیه آنالیزها، هیبریدهای KS3 و KS7 دارای بیشترین درصد ماده خشک غده، وزن مخصوص غده، درصد نشاسته غده نسبت به دیگر هیبریدها بودند و دارای رنگ پوست زرد روشن، رنگ گوشت زرد تیره، شکل غده کشیده تخممرغی، عمق چشم سطحی و حداقل تغییر رنگ گوشت بعد از 1 و 24 ساعت بودند که به¬عنوان هیبریدهای پرمحصول و بازارپسند و مناسب برای صنعت فرآوری انتخاب شدند.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Dezhsetan, SaraUNSPECIFIED
Hassanpanah, DavoodUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Moosavi Samiyan, LayaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding
Date Deposited: 30 Sep 2018 10:41
Last Modified: 30 Sep 2018 10:41
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/157

Actions (login required)

View Item View Item