Barzegar, Hassan (2018) Use of aloe vera plant extract as an in ovo injection on the immune system in broilers chicks. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (استفاده از عصارهی گیاه آلوئهورا بصورت تزریق داخل تخم مرغی بر سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی)
Hassan Barzegar.pdf Download (645kB) | Preview |
Abstract
The aim of this study was to evaluate the effect of in ovo injection of Aloe Vera gel and shell extract on blood parameters, immune system and growth curve in broiler chicks. In this study, 540 fertile eggs from broiler chicks Ross308 (mother's flock at 42 weeks of age) with 60 ± 1 gr of weighted average in a completely randomized design with 6 treatments and 5 replications. Eighteen eggs were allocated to each replicate. The treatments included: 1) non injection treatment (control), 2) distilled water injection (sham control), 3) injection of Aloe Vera gel extract at 100µg; 4) injection of Aloe Vera gel extract Level of 200µg , 5) Injection of Aloe Vera shell extract at 100µg and 6) Injection of Aloe Vera shell extract at a level of 200µg . Experimental solutions were injected to the air sac of the eggs with using 13 ml insulin syringes at No.22. In the next stage, the chicks were fed in floor up to 42 days (10 bird /replications) under the same standard diet conditions (according to the cataloge 2007 Ross 308 recommendation). To evaluate antibody titers against SRBC, 0.1 ml of 5% SRBC solution was injected on days 18 and 35 of the breast muscle, and then carried out on taken blood samples in 22 and 42days. On the 42 day, slaughter of broiler. Statistical analysis was performed using SAS software and GLM procedure. Comparison of the meanings was done using Duncan's multiple range test. The results showed that the heart weight of the affect of 200 µg Aloe Vera gel and shell extract was higher than 100 μg of shell extract (P <0.05). The highest liver weight was observed at 200 μg Aloe vera gel thretment, and the observed difference was significant at 100 μg Aloe vera shell extract and control groups (P <0.05). Spleen weight was lower in treatment with 100 μg of aloe vera shell extract than other treatments (P <0.05). Relative weight of thymus, Bursa fabrisius, ventricular fecal fat and carcass percentages were not affected by experimental treatments. The only significant sex-related effects were observed in the fetuses of the female ventricular fossa in comparison with males. (05/0> P).The use of Aloe Vera gel extract significantly reduced LDL Cholesterol level. However, there was no difference in the concentration of triglyceride and plasma HDL Cholesterol in the treatments. The antibody titer response to SRBC and Newcastle disease vaccines were affected by experimental treatments (P< 0.05). Birds that received in ovo injection of 100µg Aloe Vera gel extract from the second week to the end of breeding period had a higher growth rate than other treatments. The results of this experiment indicate that the use of Aloe Vera gel extract with a positive and favorable effect on yield and growth improves the immune system in broiler chicks.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | استفاده از عصارهی گیاه آلوئهورا بصورت تزریق داخل تخم مرغی بر سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی | ||||||
Persian Abstract: | این تحقیق به منظور مطالعه اثر تزریق داخل تخم مرغی عصاره ژل و پوستهی گیاه داروئی آلوئهورا بر فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی و منحنی رشد در جوجه های گوشتی انجام گرفت. در این مطالعه 540 تخم مرغ نطفه دار سویه گوشتی راس 308 (گله مادر در سن 42 هفتگی) با میانیگن وزنی 1±60 گرم در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تیمار و 5 تکرار استفاده شدند. به هر تکرار 18 عدد تخم مرغ اختصاص داده شد. تیمارها عبارت بودند از : 1) بدون تزریق (شاهد)، 2) تزریق آب مقطر (شاهد شم)، 3) تزریق عصاره ژل آلوئهورا در سطح 100میکروگرم، 4) تزریق عصاره ژل آلوئهورا در سطح 200میکروگرم ، 5) تزریق عصارهی پوستهی آلوئهورا در سطح 100میکروگرم و 6) تزریق عصاره پوستهی آلوئهورا در سطح 200میکروگرم. محلول-های آزمایشی بصورت داخل تخم مرغی به داخل کیسه هوایی تخم مرغ¬ها با سرنگ¬های 13 میلی لیتری انسولین با شماره 22 تزریق شدند. در مرحله بعدی جوجه¬ها در بستر تا 42 روزگی ( 10 پرنده در هر تکرار) تحت شرایط جیره یکسان و استاندارد (بر اساس توصیه کاتالوگ 2007 راس308) مورد تغذیه قرار گرفتند. برای ارزیابی تیتر آنتی بادی علیه SRBC میزان 1/0 میلی لیتر محلول 5 درصد SRBC در روزهای 18 و 35 آزمایش به عضله سینه جوجه ها تزریق گردید و سپس در روزهای 22 و 42 خون گیری انجام شد. در پایان دوره در روز 42 کشتار انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزارSAS و رویه GLM انجام شد. مقایسه میانگین¬ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن صورت گرفت. نتایج نشان داد وزن قلب در اثر تیمار سطح 200 میکروگرم ژل آلوئهورا بالاتر از تیمار سطح 100 میکروگرم عصارهی پوستهی بود (05/0 > P). بالاترین وزن کبد در تیمار سطح 200 میکروگرم ژل آلوئهورا مشاهده شد و تفاوت مشاهده شده با تیمار سطح 100 میکروگرم عصارهی پوستهی آلوئهورا و نیز گروههای شاهد معنیدار بود (05/0 > P). وزن طحال در تیمار سطح 100 میکروگرم عصارهی پوستهی آلوئهورا کمتر از سایر تیمارهای آزمایشی بود (05/0 > P). وزن نسبی تیموس، بورس فابریسیوس، چربی حفره بطنی و نیز درصد لاشه تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی نشد. تنها اثر معنیدار مربوط به جنس در چربی حفره بطنی بالاتر پرنده های ماده در مقایسه با نرها مشاهده شد. (05/0 > P). مصرف عصاره ژل آلوئهورا به طور معنی داری منجر به کاهش سطح کلسترول LDL پلاسما گردید. اما در غلظت تری گلیسیرید و کلسترولHDL پلاسما تفاوتی در بین تیمارها مشاهده نشد. پاسخ تیتر آنتی بادی به SRBC و واکسن های نیوکاسل تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (P<0.05). پرندگان حاصل از تزریق درون تخم مرغی تیمار عصارهی ژل آلوئهورای 100 میکروگرم از هفته دوم تا آخر دوره پرورش نسبت به سایر تیمارها افزایش رشد بالاتری داشتند. نتایج حاصله در این آزمایش نشان می دهد که مصرف عصارهی ژل گیاه آلوئهورا با اثر مثبت و مطلوب بر عملکرد و رشد باعث بهبود سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی می شود. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Date Deposited: | 01 Oct 2018 08:49 | ||||||
Last Modified: | 02 Oct 2018 19:05 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/193 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |