The effect of loading rate, fruit size and loading direction on some of mechanical properties of tangerine (Citrus tangerina)

Ghasem Beigi, Samira (2017) The effect of loading rate, fruit size and loading direction on some of mechanical properties of tangerine (Citrus tangerina). Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (اثر سرعت بارگذاری، اندازه میوه و جهت بارگذاری بر برخی خواص مکانیکی میوه نارنگی)
Samira Ghasem Beigi.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Determinig the physical and mechanical properties of fruit are important in proper design of handling, packaging, storage and transportation system, which result in reduction of mechanical damage and increasing product shelf life.On of garden products that produce in hinterland sizeabley, is tangerine. In this research, technological properties of whole fruit such as physical dimensions, true density, bulk density and porosity and strength properties of fruit, deformation at break point, rupture force, energy rupture and toughness under compression test were determined in two common varieties of tangerine ( Unshio-Clementine). In this relation, the ffect of fruit size (3 levels), loading speed (3 levels) and direction of loading (2 levels) were defined. The results showed that cultivar had a significant effect on the properties of actual density, mass density and porosity at 1% probability level. The actual density of Unshiu cultivar was more than the actual density of Clementine cultivar. Mass density and porosity of Clementine cultivar obtained more than mass density and porosity of Unshiu cultivar. The interaction of loading speed and direction, the interaction of loading speed and size and the interaction of loading and size are only significant for the deformation at the rupture point of the Unshiu cultivar at a probability level of 5%. The triple interaction of loading speed, loading direction and fruit size has become significant only for rupture force and rupture energy at probability level of 5%. The rate of deformation at the point of rupture in the cultivar of Unshiu in transverse loading direction as more than longitudinal loading direction. Unshiu cultivar as thr size increased, the deformation increased at the point of rupture. The force required for rupture is one of the criteria for the strength of material. The highest rupture energy is related to the loading speed of 90 mm per minute, small size and in the longitudinal direction. Tangerine is an anisotropic substance. For the Clementine cultivar, the degree of deformation at the rupture point was increased by changing the direction from longitudinal to transverse mode in all three sizes. For Clementine cultivar, the energy of rupture increased by changing loading direction from longitudinal to transverse mode in all three fruit sizes.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: اثر سرعت بارگذاری، اندازه میوه و جهت بارگذاری بر برخی خواص مکانیکی میوه نارنگی
Persian Abstract: اطلاع از خواص فیزیکی و مکانیکی میوه‌ها در طراحی سیستم‌های جابجایی، بسته بندی، انبارداری و حمل ونقل اهمیت دارد زیرا با بهینه سازی این ماشین ها، بر مبنای اطلاعات مذکور، می‌توان آسیب مکانیکی را در محصول بطور قابل ملاحظه‌ای کاهش داد. یکی از محصولات باغی که به میزان قابل ملاحظه‌ای در کشور تولید و فرآوری می‌شود، نارنگی است. در این تحقیق، خواص فیزیکی میوه که شامل چگالی حقیقی، چگالی توده و تخلخل و خواص مکانیکی میوه نارنگی در دو رقم متداول (انشو و کلمانتین) شامل تغییر شکل در نقطه‌ی گسیختگی، نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی از طریق آزمون فشاری در سه اندازه، چهار سرعت بارگذاری(50، 70، 90 و 110 میلی متر بر دقیقه) و دو جهت بارگذاری ( به منظور بررسی ویژگی ناهمسانگردی)، در هشت تکرار تعیین شدند. نتایج نشان دادرقم بر ویژگی‌های چگالی حقیقی، چگالی توده و تخلخل در سطح احتمال 1 درصد اثر معنی داری دارد. چگالی حقیقی رقم انشو بیشتر از چگالی حقیقی رقم کلمانتین بدست آمد. چگالی توده و تخلخل رقم کلمانتین بیشتر از چگالی توده و تخلخل رقم انشو بدست آمد. اثر متقابل دوتایی سرعت بارگذاری و جهت بارگذاری، اثر متقابل دوتایی سرعت بارگذاری و اندازه و اثر متقابل دوتایی جهت بارگذاری و اندازه تنها برای تغییرشکل در نقطه‌ی گسیختگی رقم انشو در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شده است. اثر متقابل سه تایی سرعت بارگذاری، جهت بارگذاری و اندازه میوه در سطح احتمال 5 درصد تنها برای نیروی گسیختگی و انرژی گسیختگی رقم انشو معنی دار شده است.. میزان تغییرشکل در نقطه‌ی گسیختگی در رقم انشو در جهت بارگذاری عرضی بیشتر از جهت بارگذاری طولی است. در رقم انشو با افزایش اندازه، تغییرشکل در نقطه‌ی گسیختگی افزایش یافت. نیروی لازم برای گسیختگی یکی از معیارهای استحکام ماده محسوب می‌شود. بیشترین انرژی گسیختگی مربوط به سرعت بارگذاری 90 میلی متر بر دقیق، اندازه کوچک و در جهت طولی می‌باشد. نارنگی جسمی ناهمسانگرد است. در رقم کلمانتین نیز با تغییر جهت از حالت طولی به حالت عرضی در هر سه اندازه، میزان تغییرشکل در نقطه‌ی گسیختگی افزایش یافت. در رقم کلمانتین با تغییر جهت از حالت طولی به حالت عرضی در هر سه اندازه میوه، انرژی گسیختگی افزایش یافت.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Rasekh, MansourUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Askari Asli Ardeh, EzzatollahUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem
Date Deposited: 03 Oct 2018 08:42
Last Modified: 03 Oct 2018 08:42
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/257

Actions (login required)

View Item View Item