Badrzadeh Orange, Soleiman (2017) Determination of nutritional value of Faba bean (Vicia faba L.) seeds, pods and seed hulls by in vitro methods. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (تعیین ارزش غذایی دانه، غلاف و پوسته دانه باقلا (Vicia faba L.) با استفاده از روشهای آزمایشگاهی)
Soleiman Badrzadeh Orange.pdf Download (894kB) | Preview |
Abstract
This expriment was carried out in order to determination of nutritional value of pods, seed hulls and seeds of faba bean (vicia faba L.) and survey effect of different levels of urea and molasses on the chemical composition and nuritional value faba bean pods silage using nylon bags method and invitro gas production technique.Chemical composition of pods, seed hulls and seeds of faba bean that included dry matter, crude protein, crude fat, organic matter, crude ash, Acid Detergent Fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) digestibility of rumen according to Holden’s (1999) method and digestibility of intestinal according to MC Niven,s method were investigated inside the simulator’s (DiasyII Incubator) digestive tract incubated and the results of the amount of digestibility of dry matter, organic matter, organic matter in dry matter (in percentage terms) and metabolizable energy (in MJ/ kg) for the amount of gas production at 2, 4, 6, 8, 12, 24, 48, 72, and 96 hours after incubation were recorded and the average parameters of fermentation with gas production (ml per 200 mg of dry matter), in vitro digestibility of organic matter (percent), metabolizable energy (MJ/kg DM) and short-chain fatty acids (mmol) were calculated. This experiment results showed NDF of between treatments there was not significant different (p>5% ). However there was a significant different between treatments in terms of ADF in level of 5% chemical composition, gas production potential and,rate of gas production, OMD, ME, SCFA and MP of different parts of faba bean. were significantly different (P<0.05). Seed of faba bean had the heist nutritional value than other parts of faba bean and amount of NDF was the heist in Seed sheath. Totally seed of faba bean with 24.71% CP and 8.94 Mj/kg ME is a valuable nutritional source for feeding of animal. But the bean pods also has a good nutritional value as a non-fodder fiber for ruminants
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | تعیین ارزش غذایی دانه، غلاف و پوسته دانه باقلا (Vicia faba L.) با استفاده از روشهای آزمایشگاهی | ||||||
Persian Abstract: | این آزمایش به منظور تعیین ارزش غذایی غلاف، پوسته دانه و دانه باقلا Vicia faba L.) ) و بررسی اثر سطوح مختلف اوره و ملاس بر ترکیب شیمیایی و ارزش غذایی سیلوی غلاف باقلا با استفاده از روش کیسه¬های نایلونی و تکنیک تولید گاز با روش آزمایشگاهی صورت پذیرفته است. ترکیبات شیمیایی غلاف، پوسته دانه و دانه باقلا که شامل ماده خشک، پروتئین خام، چربی، خام ماده آلی، خاکستر خام، الیاف نامحلول در شویندهی اسیدی (ADF) و الیاف نامحلول در شویندهی خنثی (NDF) تعیین قابلیت هضم شکمبهای به روش هولدن (۱۹۹۹) و قابلیت هضم رودهای به روش مکنیون درداخل بطریهای هضمی دستگاه شبیه ساز (DAISYII Incubator) مورد انکوباسیون قرار گرفت و میزان قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، ماده آلی در ماده خشک (بر حسب درصد) و انرژی قابل متابولیسم (بر حسب مگاژول بر کیلوگرم) از نتایج آن برآوردگردید مقادیر تولید گاز در زمانهای ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۲۴، ۴۸، ۷۲ و ۹۶ ساعت بعد از انکوباسیون ثبت گردید و میانگین فراسنجههای تخمیر با تولید گاز (میلیلیتر به ازای هر ۲۰۰ میلیگرم ماده خشک)، قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده آلی (درصد)، انرژی قابل متابولیسم (مگاژول بر کیلوگرم ماده خشک) و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (میلیمول) محاسبه گردید. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که بین تیمارهای مورد مطالعه از نظر الیاف نامحلول در شویندهی خنثی (NDF) اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0<P). این در حالی است که بین تیمارهای مورد مطالعه ازنظر میزان الیاف نامحلول در شویندهی اسیدی (ADF) در سطح احتمال 5 درصد اختلاف معنیدار وجود داشت. ترکیبات شیمیایی، پتانسیل و نرخ تولید گاز، ماده آلی قابل هضم، انرژی قابل متابولیسم، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و پروتئین میکروبی بین اجزای مختلف باقلا دارای اختلاف معنیدار هستند (05/0< P). دانه باقلا دارای ارزش غذایی بیشتری نسبت به سایر اجزای آن بوده و مقدار فیبر در پوسته دانه بیشتر بود. به طور کلی دانه باقلا با پروتئین حدود 71/24 درصد و انرژی قابل متابولیسم 94/8 مگاژول برکیلوگرم دارای ارزش غذایی خوبی برای تغذیه دام است. لیکن غلاف باقلا نیز ارزش تغذیهای مناسبی به عنوان منبع فیبر غیرعلوفهای برای نشخوارکنندگان دارد | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Date Deposited: | 03 Oct 2018 08:47 | ||||||
Last Modified: | 03 Oct 2018 08:47 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/260 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |