Effect of organic fertilizers and cultivation of two legum crops on soil chemical properties

Sharifi, Saeedeh (2018) Effect of organic fertilizers and cultivation of two legum crops on soil chemical properties. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.

[img]
Preview
Text (تاثیر کودهای آلی و کشت دو نوع لگوم بر خصوصیات شیمیایی خاک)
Saeedeh Sharifi.pdf

Download (766kB) | Preview
Official URL: http://www.uma.ac.ir

Abstract

Dense cultivation of agricultural products and the excessive use of fertilizers and chemical inputs have led to poor quality and reduced fertility of soils. Recovering residues, composting and leguminous crops are amoung the methods for improving the quality of soils. In order to investigate the effect of organic fertilizers and cultivating two types of legumes on soil chemical properties, a field experiment in one of the farms around Ardabil. A factorial experiment was a randomized complete block design. In which three types of organic fertilizers(compost, vermicompost and chicken manure), the mixing percentage(equivalent of 0, 75 and 150 kg N ha-1) and legume species( without cultivation, Pea and Lentil) were considered in three replications. The soil was harvested before being cultured and its physicochemical properties included pH, EC, Pav, Kav, Naaq, Kaq, Caaq, %OC, %N, Ca+Mg, CCE, soil texture and SAR were measured. Some of the growth characteristics and argonomic traits such as plant height, leaf size, flower number, number of lateral branches, number of pods, leaf chlorophyll, the number of seeds per pod was determined. At harvest time, dry matter and shoot yield was determined from each sampling plot, all the chemical parameters mentioned above were determined for organic soils treated with organic fertilizers. Also some chemical parameters were determined for plants. The investigate the effect of different treatments on soil chemical properties, one_way ANOVA and comparison of averages were performed by Duncans test using SAS and Excel software. The results of this study showed that compost in the soil increased acidity and consumed(150 kg ha-1) of all three organic fertilizers increased phosphorus absorption.Vermicompost in chickpea increased the absorption of phosphorus and increased the number of seeds per pod in lentil. Chiken manure in the soil also increased calcium and in the chekpea, the increase in the number of lateral branches was increased. It is suggested that in future studies, other high levels of fertilizers use and several successive crop seasons should be used so you can get meaningful results.

Item Type: Thesis (Masters)
Persian Title: تاثیر کودهای آلی و کشت دو نوع لگوم بر خصوصیات شیمیایی خاک
Persian Abstract: کشت متراکم محصولات کشاورزی و مصرف بی¬رویه کودها¬ی شیمیایی باعث افت کیفیت و کاهش باروری خاک¬ها شده است. بازگرداندن بقایا، کاربرد کمپوست و کاشت لگوم از جمله راهکار¬های بهبود کیفیت خاک-ها به شمار می روند. به منظور بررسی تاثیر کودهای آلی و کشت دو نوع لگوم بر خصوصیات شیمیایی خاک، آزمایشی مزرعه ای در یکی از مزارع اطراف اردبیل در سال زراعی 1395 به اجرا درآمد. طرح آزمایشی فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی بود که در آن سه فاکتور نوع کود آلی(کمپوست گاوی، ورمی کمپوست گاوی و کود مرغی)، مقدار کود مصرفی (معادل صفر، 75 و 150کیلوگرم نیتروزن خالص در هکتار) و گونه¬ی گیاه لگوم (بدون کشت، نخود و عدس) در سه تکرار در نظر گرفته شد. قبل از کشت نمونه¬ی مرکب از خاک برداشت شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن شامل اسیدیته، هدایت الکتریکی، فسفر و پتاسیم قابل استفاده خاک، سدیم، پتاسیم و کلسیم محلول، کربن آلی خاک، نیتروژن کل، منیزیم، کربنات کلسیم معادل، بافت خاک و نسبت جذبی سدیم اندازه گیری شد. برخی از خصوصیات رشدی و صفات زراعی از قبیل ارتفاع گیاه، اندازه برگ، تعداد گل، تعداد شاخه جانبی، تعداد غلاف، کلروفیل برگ، تعداد دانه در غلاف تعیین شد. در زمان برداشت، عملکرد ماده خشک اندام هوایی و دانه تعیین شد. از هر کرت نمونه برداری انجام و تمام پارامترهای شیمیایی که در بالا ذکر شد برای نمونه خاک¬های تیمار شده با کودهای آلی تعیین شد. همچنین برای گیاهان برخی پارامترهای شیمیایی تعیین شد. برای بررسی تاثیر تیمار¬های مختلف بر خصوصیات شیمیایی خاک از روش تجزیه واریانس یکطرفه و مقایسه میانگین¬ها با آزمون دانکن و با استفاده از نرم افزارهایExcel و SAS انجام گردید. نتایج نشان داد که کمپوست گاوی در خاک باعث افزایش pH و مصرف 150 کیلوگرم از هر سه کود آلی فسفر قابل جذب خاک را افزایش داد. ورمی¬کمپوست گاوی در نخود باعث افزایش فسفر قابل جذب و در عدس باعث افزایش تعداد دانه در غلاف گردید. همچنین کود مرغی در خاک باعث افزایش کلسیم و در نخود عامل افزایش تعداد شاخه جانبی بود. پیشنهاد می¬شود در تحقیقات بعدی از مقادیر مصرفی بالای کود و در چندین فصل زراعی متوالی برای رسیدن به نتیجه مطلوب و معنی¬دار استفاده گردد.
Supervisor:
SupervisorE-mail
Asghari, ShokrollahUNSPECIFIED
Advisor:
AdvisorE-mail
Abbasi, AydaUNSPECIFIED
Subjects: Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Soil Engineering
Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Soil Engineering
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Soil Engineering
Divisions: Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Soil Engineering
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Soil Engineering
Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Soil Engineering
Date Deposited: 03 Oct 2018 08:50
Last Modified: 03 Oct 2018 08:50
URI: http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/264

Actions (login required)

View Item View Item