Teimourpour-Choghongonash, Saeede (2017) Effect of Boldenone undecylenate and Diet protein level on Performance, Blood metabolites and Carcass Characteristics of Romanov-Moghani male lambs. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (بررسی اثر تزریق بولدنون آندسیلینات و سطوح پروتئین جیره غذایی بر عملکرد، متابولیت های خونی و خصوصیات لاشه بره های نر رومانف- مغانی)
Saeede Teimourpour-Choghongonash.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
The aim of this study was to investigate of carcass characteristics and feed intake of Romanov-Moghani crossbred lambs as influence by boldenone undecylenate and dietary protein levels. Twenty male lambs were used in a randomized complete design with factorial arrangement (2×2). The experiment was lasted 75 days. The main experimental effects were effect of boldenone (no injection or injection of5 mg/BW boldenone) and effect of diet protein level (12 or 16 percent per DM).The Results showed that total dry matter intake (DMI) in Romanov-Moghani lambe were not affected by boldenone injection and different levels of dietary protein (P>0/05). The percentage of hot carcass, cold carcass, back fat thickness and fat tail were no significantly affected by hormone injection or different levels of dietary protein. It can be concluded that carcass characteristics and feed intake were no affected by hormone injection or levels of dietary protein.Total average daily gain and weight at the end of fattening period were not changed significantly by the dietary protein (P>0.05), wherease, total average daily gain changed significantly by boldenone injection (P<0.05). The lambs treated with boldenone undecylenate had better total weight than the non-injected treatments. Based on the results, fattening performance of Romanov-Moghani lambs affected by boldenone injection and were not affected by dietary protein level.Level of blood urea nitrogen, triglycerid and cholestrole changed significantly by boldenone injection. Blood glucose level was affected by dietary protein level and level of total protein was affected by hormone injection and interaction of hormone and protein.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | بررسی اثر تزریق بولدنون آندسیلینات و سطوح پروتئین جیره غذایی بر عملکرد، متابولیت های خونی و خصوصیات لاشه بره های نر رومانف- مغانی | ||||||
Persian Abstract: | این پژوهش با استفاده از ۲۰ رأس بره نر رومانف-مغانی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×2) با ۴ گروه آزمایشی و ۵ تکرار (بره) در هر گروه انجام شد. عوامل اصلی در این پژوهش اثر تزریق بولدنون آندسیلینات (عدم تزریق یا تزریق5 میلیگرم بولدنون به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و سطح پروتئین جیره غذایی (12 و 16 درصد ماده خشک) بودند. طول مدت آزمایش ۷۵ روز بود. نتایج نشان داد که میانگین خوراک مصرفی کل دوره در برههای رومانف-مغانی تحت اثر تزریق بولدنون و سطوح مختلف پروتئین جیره غذایی قرار نگرفت (05/0P>). همچنین درصد لاشه گرم، درصد لاشه سرد، ضخامت چربی کمر و چربی دنبه تفاوت معنیداری در بین تیمارهای آزمایشی نداشت و تحت اثر تزریق هورمون و سطوح مختلف پروتئین جیره غذایی قرار نگرفتند (05/0P>). می توان نتیجه گرفت که خصوصیات لاشه و مصرف خوراک بره های پرواری تحت تاثیر سطوح پروتئین جیره غذایی و تزریق بولدنون آندسیلیسنات قرار نمی گیرد. ضریب تبدیل خوراک در کل دوره و میانگین افزایش وزن کلی تحت تأثیر سطح پروتئین قرار نگرفتند (05/0P>). همچنین میانگین افزایش وزن روزانه کل و وزن انتهای پروار نیز با افزایش سطح پروتئین تغییر معنیداری نکرد (05/0P>). درحالیکه اثر تزریق استروئید آنابولیک بولدنون باعث تغییرات معنیداری در میانگین افزایش وزن کل و افزایش وزن روزانه کل برهها شد (05/0P<). غلظت نیتروژن اوره ای خون، تری گلیسیرید و کلسترول به طور معنی داری تحت تاثیر اثر هورمون قرار گرفت(05/0P<). عامل پروتثین اثر معنی داری بر غلظت گلوکز خون داشت و میزان پروتئین کل سرم تحت تاثیر تزریق هورمون و اثر متقابل هورمون×پروتئین قرار گرفت | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Date Deposited: | 03 Oct 2018 08:52 | ||||||
Last Modified: | 03 Oct 2018 08:52 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/267 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |