Saadat, Tayebeh (2017) Invigoration of deteriorated common bean seeds using priming. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (تقویت بنیه بذرهای فرسوده لوبیا با استفاده از پرایمینگ)
Tayebeh Saadat.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
In order to study on the effect of aging and priming types on French bean (Phaseolus vulgaris L. cv Sadri) seeds and gene expression of antioxidant enzymes a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with three replications and 12 treatments including three levels of aging (control, and 78% and 88% of germination of control) and four levels of priming (control, hydro, gibberellin and salicylate priming). Aging was performed using rapid aging conditions which seeds were obtained a uniform moisture content and then stored at 45 °C to difinite time for aging. Then, seeds stored at low temperature and priming treatments applied. Results showed that interaction of aging and priming was significant on some physiological traits. The highest germination percentage observed in gibberellin primed seeds without aging which was different from control. As increasing in aging depth, there was a reduction in seed reserves using efficiency, seed reserves mobilization efficiency and fraction of used reserves, protein, phosphate and total phytin content, but priming increased these traits approximately. Respiration index and dry weight of seed residual increased as aging induction. The activity of all antioxidant enzymes decreased as increasing in aging, but priming increased their activity in comparison to the control. Real-Time PCR showed that relative gene expression of antioxidant enzymes increased in primed seeds. Peroxidase gene expression was higher than the other enzymes. In conclusion, priming of bean seeds increased the vigour of seed indirectly through the germination rate and it can impreve the establishment of seedlings in the field.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | تقویت بنیه بذرهای فرسوده لوبیا با استفاده از پرایمینگ | ||||||
Persian Abstract: | به منظور مطالعه اثر شدت فرسودگی و انواع پیش تیمار بر روی بذرهای لوبیا چیتی صدری و بیان ژن آنزیمهای آنتیاکسیدانت، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 12 تیمار شامل سه سطح فرسودگی (که یکی از سطوح بدون فرسودگی به عنوان شاهد و دو سطح 88 و 78 درصد جوانه¬زنی) و چهار سطح پرایمینگ (یک تیمار به عنوان شاهد و سه تیمار، شامل سه نوع پرایمینگ) به اجرا در آمد. جهت فرسوده کردن بذرهای لوبیا، از روش فرسودگی سریع استفاده شد. به این منظور توده بذری در ابتدا به رطوبت یکسان رسانده شد و سپس، در دمای 45 درجهی سانتیگراد به مدت مشخص قرار گرفت تا فرسوده شود. پس از آن، بذرها در دمای پایین نگهداری و تیمارهای مختلف پرایمینگ بر روی آنها اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل فرسودگی و پرایمینگ بر روی برخی از صفات فیزیولوژیک بذر معنیدار بود. بیشترین درصد جوانهزنی از تیمار جیبرلین و بدون فرسودگی بهدست آمد و با شاهد تفاوت معنیدار در سطح احتمال یک درصد داشت. با افزایش فرسودگی کارایی استفاده از ذخایر، کارایی تحرک ذخایر و کسر ذخایر مصرف شده، میزان پروتئین، فسفات و فیتین کل کاسته شد، ولی تیمار پرایمینگ توانست میزان آنها را تا حدودی افزایش دهد، ولی شاخص تنفس و وزن خشک باقی¬مانده بذر افزایش یافتند. بررسی آنزیمهای آنتیاکسیدانت حاصل از بذر لوبیا نشان داد که فعالیت همه آنزیمها با افزایش میزان فرسودگی کاهش یافته است. ولی، تیمارهای پرایمینگ تا حدود زیادی توانست فعالیت آنزیمها را نسبت به شاهد افزایش دهد. نتایج بهدست آمده از Real-time PCR نشان داد که میزان بیان نسبی ژنهای آنزیمهای آنتیاکسیدانت در بذرهای تیمار شده با پرایمینگ نسبت به شاهد از یک روند افزایشی پیروی میکند، بهطوری که در تیمار بدون پرایمینگ بیان ژن این آنزیمها کمترین مقدار را دارا بود. در این پژوهش، تحت تاثیر پرایمینگ با جیبرلین بیان نسبی ژن پراکسیداز نسبت به بیان نسبی ژن آنزیمهای دیگر بسیار بالا و چشمگیر بود. نتایج کلی آزمایش بیانگر آن است که پرایمینگ بذرهای لوبیا بهطور غیر مستقیم موجب افزایش قدرت بذر میشود و از طریق افزایش سرعت جوانهزنی میتواند موجب بهبود استقرار گیاهچه در مزرعه شود. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Agronomy & Plant Breeding |
||||||
Date Deposited: | 03 Oct 2018 11:45 | ||||||
Last Modified: | 03 Oct 2018 11:45 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/340 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |