Jamali, Mehdi (2017) Effect of different levels of probiotics and organic acid supplements on performance, blood metabolites and immune response in milk-fed Holstein. Masters thesis, university of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (اثر سطوح مختلف پروبیوتیک و اسید آلی بر عملکرد، متابولیت¬های خونی و پاسخ ایمنی در گوساله¬های شیرخوار هلشتاین)
Mehdi Jamali.pdf Download (426kB) | Preview |
Abstract
:The aim of this study was to investigate the effects of various levels of probiotic and organic acid on the performance, blood metabolites and immune response of Holstein calves. In this experiment, thirty six Holstein calves were used with average weight of 36 ± 2 kg in a completely randomized design with 9 treatments and 4 replicates for 75 days. Treatments included: 1. control diet without additive (basal diet), 2. base diet containing probiotic additive (2 g / day for each calf head), 3.basal diet containing probiotic additive (3 g / day) for each calf head), 4. base diet containing the organic acid (3 g day for each calf), 5. base diet containing organic acid (4.5 g day for each calf), 6. base diet containing 2 g of probiotic and 3 g of organic acid per day for each calf, 7. base diet containing 2 g of probiotic and 4.5 g of organic acid per day for each calf head), 8. base diet containing 3 g probiotics and 3 g of organic acid per day for each calf) and 9. base diet containing 3 g probiotic and 4.5 g organic acid per day for each calf. The results showed that the experimental diets had a significant effect on the average feed intake and average daily gain (p <0.05), so that treatment containing the 2 g probiotic level (treatment no. 2) had the best effect, howevre, experimental diets had no effect on the final weight. The results showed that different levels of probiotic and organic acid had no significant effect on nutrients digestibility (p> 0.05). Blood data analysis showed that there was a significant difference in glucose and cholesterol in calves fed with experimental diets, while the experimental diets had no significant effect on the concentration of triglycerides, albumin, total protein and urea nitrogen (p>0.05). this study showed that addition of probiotic, organic acid and combination of these additives to milk enhanced calf immune system and their health status.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | اثر سطوح مختلف پروبیوتیک و اسید آلی بر عملکرد، متابولیت¬های خونی و پاسخ ایمنی در گوساله¬های شیرخوار هلشتاین | ||||||
Persian Abstract: | هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف پروبیوتیک و اسید¬آلی بر عملکرد، متابولیت¬های خونی و پاسخ ایمنی در گوساله¬های هلشتاین بود. این آزمایش با استفاده از 36 راس گوساله هلشتاین با میانگین وزنی 2±36 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار به مدت 75 روز انجام گردید. تیمارها شامل: تیمار 1-جیره شاهد بدون افزودنی (جیره پایه)، تیمار 2-جیره پایه حاوی افزودنی پروبیوتیک (2 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 3-جیره پایه حاوی افزودنی پروبیوتیک (3 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 4- جیره پایه حاوی اسیدآلی (3 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 5-جیره پایه حاوی اسیدآلی (5/4 گرم در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 6-جیره پایه حاوی (2 گرم پروبیوتیک و 3 گرم اسیدآلی در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 7-جیره پایه حاوی (2 گرم پروبیوتیک و 5/4 گرم اسید¬آلی در روز به ازاء هر رأس گوساله)، تیمار 8-جیره پایه حاوی (3 گرم پروبیوتیک و 3 گرم اسیدآلی در روز به ازاء هر رأس گوساله) و تیمار 9-جیره پایه حاوی (3 گرم پروبیوتیک و 5/4 گرم اسید آلی در روز به ازاء هر رأس گوساله). نتایج نشان داد که جیره¬های آزمایشی اثر معنی¬داری بر میانگین خوراک مصرفی و میانگین افزایش وزن روزانه داشت (05/0p<) به طوری که سطح 2 گرم پروبیوتیک (تیمار شماره 2) بهترین تاثیر را داشت، ولیکن جیره¬های آزمایشی تاثیری بر وزن نهایی نداشتند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف پروبیوتیک و اسیدآلی تاثیر معنی¬داری بر قابلیت هضم مواد مغذی نداشت (05/0p>). نتایج مربوط به فراسنجه¬های خونی نشان داد که تفاوت معنی¬داری در مقادیر گلوکز و کلسترول خون در گوساله¬های تغذیه شده با جیره¬های آزمایشی داشت در صورتیکه جیره¬های آزمایشی اثر معنی¬داری بر غلظت تری¬گلیسرید، آلبومین، پروتئین کل و ازت اوره¬ای خون نداشت (05/0p>). این مطالعه نشان داد که اضافه کردن پروبیوتیک، اسید آلی و ترکیب این مواد افزودنی به شیر باعث افزایش سیستم ایمنی و وضعیت سلامتی گوساله ها شد، اما اثری بر رشد اسکلتی گوساله¬ها نداشت. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Date Deposited: | 07 Oct 2018 12:37 | ||||||
Last Modified: | 07 Oct 2018 12:37 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/504 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |