Mehri, Narges (2017) Evaluation of genetic diversity of Black Cumin (Nigella Sativa L.) accessions in Iran. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (بررسی تنوع ژنتیکی تودههای بومی سیاهدانه (Nigella Sativa L.) در ایران)
Narges Mehri.pdf Download (404kB) | Preview |
Abstract
Nigella sativa L. (Black cumin) is one of the medicinal plants of Ranunculaceae family. Its Seeds are containing oils, proteins, alkaloids (such as nigellicine and nigellidine), quinines (such as thymoquinone), sapiens and essential oil. In this study, genetic diversity and relationships betwen 27 accessions were evaluated using ISSR markers and morphological traits (based on completely randomized design with four replications) in the research greenhouse of Mohaghegh Ardabili University. The Results revealed the high significant differences all traits of the accessions (P< 0.05). Phenotypic and genotypic coefficients of variation also were high for the most traits indicating the high diversity of studied traits. Correlation coefficients among the traits showed that the plant height had significantly positive correlation with all traits. The Factor analysis indicated that first and second factors with eigenvalues more than 1 explained 83/35% of total variatins. Cluster analysis based on the Euclidean distance were divided the accessions into the four major groups. Diversity assessment at the molecular level was done with ISSR molecular markers. The 28 primers gave a total of 243 bands, among which 162 were polymorphic. The average number of observed alleles, effective alleles, polymorphic information content (PIC), Nei’s index and Shannon information index were 14.46, 12.59, 0.26, 0.24 and 0.38, respectively. Cluster analysis based on the similarity coefficient using Unweight Pair Group Method with Arithmetic mean (UPGMA) indicated wide range of diversity among the studied accessions, and 28 accessions were grouped into 3 groups.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||
---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | بررسی تنوع ژنتیکی تودههای بومی سیاهدانه (Nigella Sativa L.) در ایران | ||||
Persian Abstract: | سیاهدانه با نام علمی Nigella sativa L. یکی از گیاهان دارویی تیره Ranunculaceae است، که دانههای آن حاوی روغن، پروتئین، آلکالوئید (مثل نیجلیسین و نیجلیدین)، کینونها (مانند تیموکینون)، ساپونین و اسانس فرار میباشند. در این تحقیق تنوع ژنتیکی و روابط میان 27 توده سیاهدانه با استفاده از نشانگر ISSR و صفات مورفولوژیکی (در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار) در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس دادهها تفاوت معنیداری بین صفات مورد بررسی نشان داد (05/0p<). همچنین ضرایب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی برای بیشتر صفات بالا بود، که نشان از تنوع بالا در صفات مورد بررسی داشت. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که ارتفاع گیاه با کلیه صفات مورد بررسی همبستگی مثبت و معنیداری دارد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه به عاملها نیز دو عامل اول و دوم با مقادیر ویژه بیشتر از یک، در مجموع 35/83 درصد از تغییرات کل موجود بین تودهها را توجیه نمودند. تجزیه خوشهای انجام شده به روش Ward، تودههای مورد بررسی را در چهار گروه طبقهبندی نمود. بررسی تنوع در سطح مولکولی با استفاده از آغازگرهای ISSR صورت گرفت. از 28 آغازگر استفاده شده در مجموع 243 نوار تشکیل شد که 162 نوار چند شکل بودند. میانگین تعداد آللهای مشاهده شده، تعداد آللهای موثر، شاخص تنوع ژنتیکی نی (Nei)، محتویات اطلاعات چند شکلی (PIC) و شاخص اطلاعاتی شانون (I) به ترتیب 46/14، 59/12، 26/0، 24/0 و 38/0 بهدست آمد. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای با استفاده از ضریب تشابه و روش الگوریتم UPGMA تنوع بالایی را در بین تودههای مورد بررسی نشان داد و 28 توده در 3 گروه قرار گرفتند. | ||||
Supervisor: |
|
||||
Advisor: |
|
||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture |
||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture |
||||
Date Deposited: | 07 Oct 2018 12:49 | ||||
Last Modified: | 07 Oct 2018 12:49 | ||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/526 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |