Jalali Bardar, Afsaneh and Bagheri, Asghar and Mirzaei Aghjehgheshlagh, Farzad and Allahyari, Mohamad Sadegh (2017) Investigating Application of Management Practices by Industrial Dairy Farmers in Khorasan-Razavi Province. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text (بررسی میزان به کارگیری عملیات مدیریتی توسط واحدهای گاوداری صنعتی استان خراسان رضوی)
Afsaneh Jalali Bardar.pdf Download (399kB) |
Abstract
The rate of utilizing management operations by industrial cattle units of Khorasan Razavi State was investigated in this study. The present study is considered to be a practical investigation with survey and laboratory research procedure. Stratified random sampling was performed. Statistical population included all industrial dairy cattle rearing units’ managers in Khorasan Razavi State (N=1111) which later were decreased to 278 units based on Bartlett minimum sample size. However, 22 more samples were added again to increase the precision i.e., 300. To collect the data, questionnaires as survey instrument were used. A pretest was conducted to obtain the reliability of the questionnaire. The pretest was submitted to a number of experts and college professors; then, their reformative opinions were taken into account in developing the final version of the questionnaire. University faculty approved the content validity. The survey instrument reliability was obtained through measuring Cronbach's alpha which was 0.8. To conduct the study, a sample of cattlemen was chosen from statistics population and the required data was collected. After examining the farm’s condition and utilizing management operation, the quantity and quality of the produced milk were inspected through laboratory methods. Based on the acquired results, the cattlemen’s age average was 44. 58.7% of them had no education in rearing dairy cattle; which can be one of the main reasons in low production at aforementioned units. The annual elimination was 15.27 % for each 100 head which is low, compared to average standard cattle elimination i.e., 25-30%. In 86.3 % of cattle units, insemination of heifers is executed based on age and weight. According to the results of the study, there is a positive and significant relationship between cattlemen’s characteristics and the number of cattle with utilization of management methods. The amount of some management method application, also, had effect on the units operation and there was a significant positive relationship between unit managers’ awareness with the rate of management methods application. With due attention to the analysis of milk composition, the average percentage of fat, protein, lactose, and non-fat dry matter were 3.16, 3.03, 4.58, and 8.06, respectively; which was in accordance with existing standards. The condition of food consumption in understudied units and comparing them with the international standards presented that overall, the amount of food and nutrients consumption in Khorasan Razavi State is different. Part of this variation could be because of the project’s nature of study and diversity in quantity and quality of the food. Based on the results, there was a positive and significant relationship between operation with social, technical, and economic characteristics. Due to the low operation of some animal husbandry, it is essential that precise and methodical management instructions be presented for educating units’ managers by accountable organizations.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | بررسی میزان به کارگیری عملیات مدیریتی توسط واحدهای گاوداری صنعتی استان خراسان رضوی | ||||||
Persian Abstract: | این پژوهش به منظور بررسی میزان به کارگیری عملیات مدیریتی توسط واحدهای گاوداری صنعتی استان خراسان رضوی انجام گرفت. تحقیق حاضر از لحاظ نوع تحقیق جزو تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیق جزو تحقیقات پیمایشی و آزمایشگاهی محسوب می-شود. نمونهگیری به روش طبقه¬ای تصادفی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران واحدهای گاوداری صنعتی پرورش گاوشیری در استان خراسان رضوی می¬باشد (1111=N) که براساس جدول حداقل حجم نمونه بارتلت تعداد 278 واحد به عنوان نمونه آماری انتخاب شد اما به دلیل افزایش دقت تعداد نمونه¬ها را به 300 واحد افزایش دادیم. پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی جمعآوری اطلاعات استفاده شد که به منظور تأمین پایایی ابزار سنجش از آزمون مقدماتی استفاده شد. پرسشنامه اولیه به تعدادی از متخصصان و اساتید دانشگاهی ارائه شد و نظرات اصلاحی آنها در تدوین پرسشنامه نهایی مورد توجه قرار گرفت. روایی محتوایی آن به کمک اعضای هیات علمی دانشگاه به دست آمد. پایایی ابزار تحقیق با انجام یک مطالعه راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد. مقدار آلفا بالاتر از 8/0 به دست آمد. برای انجام تحقیق یک نمونه از گاوداران را از جامعه آماری انتخاب و دادههای لازم گردآوری شد، پس از بررسی وضعیت مزرعه و سنجش به¬کارگیری عملیات مدیریتی به بررسی کمیت و کیفیت شیر با شیوه های آزمایشگاهی پرداخته شد. بر اساس نتایج بدست آمده، میانگین سنی دام¬داران حدود 44 سال بود و 7/58 درصد آنها هیچ آموزشی در زمینه پرورش گاو شیری نگذرانده بودند؛ که می¬تواند یکی از دلایل اصلی پایین بودن بازده در واحدهای فوق باشد متوسط حذف سالانه به ازای هر 100 راس 27/15 درصد بوده که در مقایسه با متوسط حذف گله استاندارد که 25 تا 30 درصد است پایین می¬باشد. اساس تلقیح تلیسه در 3/86 درصد از دامداریها بر اساس سن و وزن انجام می¬شد. طبق نتایج تحقیق بین ویژگیهای دام¬داران و تعداد دام آنها با به¬کارگیری شیوههای مدیریتی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین میزان به¬کارگیری برخی از شیوههای مدیریتی بر عملکرد واحدها موثر است و بین آشنایی مدیران واحدها با میزان به¬کارگیری شیوههای مدیریتی آن رابطه مثبت و معنی¬داری وجود دارد. با توجه به نتایج آنالیز ترکیبات شیر، میانگین درصد چربی، پروتئین، لاکتوز و ماده خشک بدون چربی به¬ترتیب 16/3، 03/3، 58/4 و 06/8 بود که با حداقل استانداردهای موجود مطابقت داشت. وضعیت مصرف مواد خوراکی در واحدهای مورد مطالعه و مقایسه آنها با استانداردهای جهانی نشان داد که در مجموع مقدار مصرف مواد خوراکی و مغذی در گاوداری¬های استان دارای اختلاف است. بخشی از این اختلافات می¬تواند ناشی از ماهیت مطالعه¬ای این طرح و تنوع در کیفیت و کمیت مواد خوراکی باشد. بر اساس نتایج بین عملکرد با ویژگیهای اجتماعی، فنی و اقتصادی رابطه مثبت و معنی¬داری وجود دارد. با توجه به میزان عملکرد پایین برخی از دامداریها لازم است راهکارهای مدیریتی اصولی و صحیح برای آموزش مدیران واحدها توسط سازمانهای مسئول ارائه و آموزش داده شود. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Water Engineering Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Water Engineering Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Water Engineering |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Water Engineering Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Water Engineering Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Water Engineering |
||||||
Date Deposited: | 14 Oct 2018 07:28 | ||||||
Last Modified: | 14 Oct 2018 16:30 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/607 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |