Aidin, Esmaeil and Behmaram, Reza and Mojtahedin, Ali and Shakoori, Merdarush and Seyed Sharifi, Reza (2016) Study of Silymarins environmental effects on visceral pain and its relationship with the histaminergic system in Wistar rats. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
![]() |
Text (مطالعه اثرات محیطی سیلی¬ مارین بر درد احشایی و ارتباط آن با سیستم هیستامینرژیک در رت-های نژاد ویستار)
Esmaeil Aidin.pdf Download (387kB) |
Abstract
The pain is usually "a tissue or damage to the tissue due to the destruction caused by triggers chemical, thermal, mechanical and electrical occur in two forms: acute and chronic updated and motivation in each case can be used as a factor limiting or disabling them from daily activities. traditional medicine and medicinal plants are a good source for finding analgesic drugs. Therefore, the role of medicinal plants thistle on visceral pain experience using visceral pain in adult male Wistar rats were studied. In this study, 54 male Wistar rats were used for grouping. Group 1: Control, normal saline intraperitoneally and then injected with acetic acid percent intraperitoneally, groups 2, 3, 4 and 5 respectively receiving different doses of silymarin (50, 100, 200 and 400 mg kg body) intraperitoneally and 30 minutes later intraperitoneally injected with acetic acid percent, group 6 received 20 mg of chlorpheniramine kg intraperitoneally and 30 minutes later, acetic acid intraperitoneally Group 7: receiving 20 mg to kg of ranitidine intraperitoneally and 30 minutes Bdasyd Stick to intraperitoneally, Group 8: receiving the 20 mg chlorpheniramine intraperitoneally and 30 minutes later 100 mg to kg of silymarin to intraperitoneally and again "30 minutes of acetic acid a percentage of the value of a mill intraperitoneally, group 9: receiving the 20 mg ranitidine intraperitoneally and 30 minutes later 100 mg to kg silymarins intraperitoneally and again "30 minutes of acetic acid intraperitoneally a percentage of the value of a millThe results showed that intraperitoneal injection of acetic acid significantly (P <0.05)causes pain in animals. Intraperitoneal injection of silymarin also mentioned at all doses reduces pain, but the amount of 100 mg kg body weight analgesia created the greatest impact. The Pretreatment with 20 mg kg of body weight to silymarin (100 mg kg) significantly decreased (P <0.05) response was visceral pain. On the other hand, pretreatment with ranitidine 20 mg kg body weight before administration of silymarin (100 mg kg) significantly decreased (P <0.05) Response was visceral pain. Given that silymarin is a combination of flavonoids, flavonoids by inhibiting the enzyme cyclo someone salinity, the production of prostaglandins from arachidonic acid in response to inflammatory stimuli inhibited. Since prostaglandins in inflammation and pain exacerbated effects and originate from arachidonic acid, as well as anti-inflammatory substances such as histamine are released in the environment, it seems likely "Flanvyydhay in Silybum marianum with interaction
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | مطالعه اثرات محیطی سیلی¬ مارین بر درد احشایی و ارتباط آن با سیستم هیستامینرژیک در رت-های نژاد ویستار | ||||||
Persian Abstract: | درد معمولا" به علت تخریب یک بافت و یا آسیب وارده به بافت ناشی از محرک های شیمیایی، حرارتی، مکانیکی و الکتریکی به وجود می¬آید و به دو صورت حاد و مزمن بروز می¬کند که در هر حالت می¬تواند به عنوان یک عامل محدود¬کننده یا ناتوان¬کننده مانع از فعالیت¬های روزمره شود. طب سنتی و گیاهان دارویی منبع مناسبی جهت یافتن داروهای ضد دردی می¬باشند. لذا در تجربه حاضر نقش گیاه دارویی¬خار مریم بر درد احشایی با استفاده از آزمون درد احشایی در موش¬های صحرایی بالغ نر نژاد ویستار مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه از 54 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت گروه¬بندی زیر استفاده گردید. گروه1 شاهد، دریافت کننده سالین نرمال به صورت تزریق داخل صفاقی و سپس تزریق اسید¬استیک یک درصد به صورت داخل صفاقی، گروه های2، 3، 4و5 :به ترتیب دریافت کننده مقادیر مختلف سیلی مارین (50، 100، 200و400میلی¬گرم به کیلوگرم وزن بدن) به صورت تزریق داخل صفاقی و30 دقیقه بعد تزریق اسید استیک یک درصد به صورت داخل صفاقی، گروه 6: دریافت کننده مقدار 20میلی¬گرم به کیلوگرم کلرفنیرآمین به صورت داخل صفاقی و30 دقیقه بعد اسید استیک به صورت تزریق داخل صفاقی گروه 7: دریافت کننده مقدار 20 میلی¬گرم به کیلوگرم رانیتیدین به صورت داخل صفاقی و30 دقیقه بعد اسید استیک به صورت تزریق داخل صفاقی، گروه 8: دریافت کننده ابتدا مقدار20 میلی¬گرم کلرفنیرآمین به صورت داخل صفاقی و30 دقیقه بعد100 میلی¬گرم به کیلوگرم سیلی مارین به صورت داخل صفاقی و مجددا" 30 دقیقه بعد اسید استیک یک درصد به مقدار یک میلی¬لیتر به صورت داخل صفاقی، گروه9: دریافت کننده ابتدا مقدار20 میلی¬گرم رانیتیدین به صورت داخل صفاقی و30 دقیقه بعد100 میلی¬گرم به کیلوگرم سیلی مارین به صورت داخل صفاقی و مجددا"30 دقیقه بعد اسید استیک یک درصد به مقدار یک میلی¬لیتر به صورت داخل صفاقی. نتایج پژوهش حاضر نشان داد تزریق داخل صفاقی اسید استیک به طورمعنی داری (05/0>p) موجب بروز پاسخ درد در حیوان گردید. همچنین تزریق داخل صفاقی سیلی مارین در تمام دوز¬های یاد شده باعث کاهش درد شد اما مقدار 100میلی¬گرم به کیلوگرم وزن بدن بیشترین تاثیر بی دردی را ایجاد کرد. از طرفی پیش تزریق کلرفنیرآمین20 میلی¬گرم به کیلوگرم وزن بدن قبل از سیلی مارین(100میلی¬گرم به کیلوگرم)موجب کاهش معنی دار (05/0>p) پاسخ های درد احشایی گردید. از طرفی دیگر پیش تزریق رانیتیدین به مقدار20میلی-گرم به کیلوگرم وزن بدن قبل از تزریق سیلی مارین (100میلی¬گرم به کیلوگرم) موجب کاهش معنی¬دار (05/0>p) پاسخ های درد احشایی گردید. با توجه به اینکه سیلی مارین یک ترکیب فلانوئیدی است، فلاونوئیدها با مهار آنزیم سیکلو¬کسی¬ژناز، تولید پروستاگلاندین را از اسید¬آراشیدونیک در پاسخ به محرك¬های التهابی مهار می¬کند. با توجه به اینکه پروستاگلاندین¬ها در ایجاد التهاب و تشدید درد اثر داشته و از اسید آراشیدونیک منشاء می¬گیرند، و نیز در فرایند التهاب موادی نظیر هیستامین در محیط آزاد می-شوند، به نظر می¬رسد احتمالا" فلانوییدهای موجود در گیاه خارمریم با تداخل اثر با سیستم هیستامینرژیک در ایجاد اثر ضد دردی نقش دارند پیشنهاد می¬گردد در مطالعات بعدی از سایر آنتاگونیست¬های هیستامینی و نیز سایر سیستم¬های دخیل در فرایند درد جهت روشن شدن مکانیسم عمل گیاه خار مریم استفاده گردد | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Animal Sciences & Food Industries |
||||||
Date Deposited: | 14 Oct 2018 09:01 | ||||||
Last Modified: | 14 Oct 2018 13:33 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/615 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |