Akhgari Vaighan, Amir and Afkari-Sayyah, Amir Hossein and Rasekh, Mansour and Farhadi, Roya (2017) Feasibility of determining white grape ripening during growing stage using image processing. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (بررسی امکان تعیین رسیدگی میوه انگور سفید در طی مرحله رشد با استفاده از پردازش تصویر)
Amir Akhgari Vaighan.pdf Download (421kB) | Preview |
Abstract
Considering the importance of grape exports to the country, attention to the classification of grape quality is very important and necessary. Ripeness determination based on Brix value is a common method in determinig garpe quality. Fundamental of this research is based on using digital images and extracting their shape and color features for determinig grape quality imediatelly and in non-destructive manner. Based on an experimental design, lighting method in two modes of lighting from top and below, was investigated. All images were obtained with lighting from top in a closed compartment and bottom lighting images were obtained by a lighting system. The images were prepared in three states include bunch, berry and bunch without berry. After preparing the samples and imaging, the image processing algorithm was used to extract the shape and color feature on the images and the data was obtained. In this research, in RGB and L*a*b model, mean and variances of color values have been calculated. Shape features of grape bunch were extracted by lighting from below. Discriminant analysis was used for classification. The states include bunch, berry and bunch without berry. Classification accuracy in 2 levels of ripening is 97.6, 88.1 and 85.7% respectively. Also, the results of classification accuracy in 3 levels of ripening were 85.7%, 90.5%, and 73.8% respectively.
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | بررسی امکان تعیین رسیدگی میوه انگور سفید در طی مرحله رشد با استفاده از پردازش تصویر | ||||||
Persian Abstract: | با توجه به اهمیت صادرات محصول انگور برای کشور، توجه به دسته¬بندی کیفی محصول انگور امری بسیار مهم و ضروری به نظر می¬رسد. در این ارتباط تعیین سطح رسیدگی براساس شاخص Brix از معیارهای اصلی کیفی انگور محسوب می¬گردد. مبنای این تحقیق استفاده از تصاویر دیجیتال برای استخراج مولفه¬های شکلی و رنگی است که می¬تواند بصورت غیر مخرب در کمترین زمان برآوردی از شاخص کیفی انگور به ما ارائه دهد. براساس طرح آزمایشی، نورپردازی در دو حالت نورپردازی از بالا و پایین انجام شد. تمامی تصاویر با نورپردازی از بالا در داخل یک محفظه بسته تهیه شد و تصاویر با نورپردازی از پایین توسط یک سامانه نورپردازی تهیه شد. تصاویر در سه حالت خوشه، حبه و خوشه بدون حبه تهیه گردید. پس از آماده¬سازی نمونه¬ها و تصویربرداری، الگوریتم پردازش تصویر به¬منظور استخراج ویژگی¬های شکلی و رنگی بر روی تصاویر اجرا شد و داده¬ها بدست آمدند. در این پژوهش در مدل RGB و L*a*b میانگین و واریانس مقادیر رنگی محاسبه شده است. ویژگی¬های شکلی خوشه نیز با استفاده از تصاویر گرفته شده از نورپردازی از پایین بدست آمدند. برای آنالیز داده¬های بدست آمده از تحلیل تشخیص استفاده شد. حالت¬ها شامل خوشه، حبه و خوشه بدون حبه هستند. دقت طبقه¬بندی در 2 سطح رسیدگی به ترتیب برابر است با 6/97، 1/88 و 7/85 درصد. همچنین نتایج دقت طبقه¬بندی در 3 سطح رسیدگی به ترتیب برابر است با 7/85، 5/90 و 8/73 درصد. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Biosystem |
||||||
Date Deposited: | 28 Sep 2018 10:55 | ||||||
Last Modified: | 18 Oct 2018 18:21 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/81 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |