Shojaei, Elham and Esmaielpour, Behrooz and Azarmi, Rasool and Davari, Mehdi and Emaratpardaz, Javid (2017) Effect of trichoderma fungi and seaweed on growth، yield and essential oils of sovary (Satureja hortensis L.) in organic growing media. Masters thesis, University of Mohaghegh Ardabili.
|
Text (تأثير قارچ تریکودرما و جلبک دریایی بر شاخص های رشد، عملکرد و اسانس گیاه مرزه (.Satureja hortensis L) در بسترهای کشت آلی)
Elham Shojaei.pdf Download (530kB) | Preview |
Abstract
Currently trend to organic agriculture and uses of organic products is increasing. In order to investigation the effects of organic fertilizers of spent mushroom compost and vermicompost and seaweed and trichoderma fungi inoculation on growth indices، yield and secondary metabolites of Sovary (Satureja hortensis L.) two factorial experiment based on completely randomized design with three replications was carried out at Mohaghegh Ardebili University at 2016. In both experiment treatments including organic matter (soil with a ratio of 1: 2 soil and sand as control) and replacement ratios of 30% of vermicompost and spent mushroom compostas one factor and Trichoderma fungi inoculation and foliar spraying of seaweed extract in four levels (0، 1، 1.5 and 2 g per liter) were another factor in these experiments.. The results of both experiment showed that the effect of organic and biofertilizers on vegetative growth indices and qualitative traits were significant. The highest plant height, number of lateral branches, lateral branch length, leaf area, vegetation index, dry weight, zinc, phosphorus, nitrogen, and most essential oil compounds were obtained by vermicompost, and the least amount of these traits was related to control. In the first experiment the highest plant height, number of lateral branches, leaf area, dry weight, zinc, and some essential oil components were obtained for inoculation treatment with Trichoderma fungus and the least amount of these traits were obtained in control treatment. The highest vegetation index, leaf area, nitrogen and combination of sabinen and carvacrole related to the concentration of half a gram and the highest amount of plant height, number of lateral branches and most essential oil compounds were related to the concentration of 1 g/l and the most number of lateral branches, calcium, nitrogen and camphen compounds, beta . Bisabolene, Delta. 3. Kern and Thymol were the concentration of 2 g/l of seaweed treatments. In the interaction of organic substrate and Trichoderma fungi, for most of the indices, the vermicompost was inoculated with the highest amount, and after that, the bedding of the inoculated mushroom compost residue had a positive effect on the indices. In the interaction of s bed and seaweed, the highest amount of Vermicompost substrate was sprayed with 1 g/l algae, followed by 1 g/l of mushroom compost. Which had the least amount of interaction in the treatment of both treatments. Comparisons between treatments showed that the use of organic Vermicompost and Trichoderma fungi, and then mushroom and seaweed compost were better. In the case of seaweed, 1 g/l concentration The rest increased the amount in the factors and the concentration of 2 g/l in many cases was negative
Item Type: | Thesis (Masters) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Persian Title: | تأثير قارچ تریکودرما و جلبک دریایی بر شاخص های رشد، عملکرد و اسانس گیاه مرزه (.Satureja hortensis L) در بسترهای کشت آلی | ||||||
Persian Abstract: | مصرف كودهاي آلي از قبيل ورمي كمپوست، کمپوست پسماند قارچ و همچنین کودهای بیولوژیک در توليد ارگانيك گياهان دارويي علاوه بر تأمين بخشي از مواد غذايي مورد نياز گياه از آلودگي¬هاي خاك نیز جلوگيري مي كند. به منظور بررسی تأثير قارچ تریکودرما و جلبک دریایی بر شاخص های رشد، عملکرد و اسانس گیاه مرزه در بسترهای کشت آلی، دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه علوم باغبانی دانشگاه محقق اردبیلی صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی بستر در دو آزمایش شامل خاک با نسبت 1:2خاک و ماسه به عنوان شاهد بوده و نسبت¬های جایگزینی 30 درصد از ورمی¬کمپوست و 30 درصد کمپوست مصرف شده قارچ بود و تیمارهای دیگر شامل قارچ تریکودرما در دو سطح (صفر، 107×7 ) در یک آزمایش و محلول پاشی با عصاره جلبک دریایی در چهار سطح ( صفر، نیم، 1 و 2 گرم در لیتر) در آزمایش دیگر بود. نتایج هردو آزمایش نشان داد که تأثير کودهای آلی و بیولوژیک بر شاخص¬های رشد رویشی و صفات کیفی نسبت به شاهد معنی دار بود. بيشترين مقدار برای صفات فیزیولوژیکی و محتوای عنصر روی، فسفر، نیتروژن، منگنز و اکثر ترکیبات اسانس در هردو آزمایش مربوط به بستر ورمی¬کمپوست بود وکمترین مقدار این صفات مربوط به تیمارشاهد بود. در آزمایش اول تلقیح با قارچ تریکودرما باعث افزایش ارتفاع گیاه ، تعداد شاخه جانبی، سطح برگ، وزن خشک، کارتنوئید، عنصر روی و تعداد زیادی از اجزای اسانس در مقایسه با تیمار شاهد شد. در اثر متقابل بستر آلی و قارچ تریکودرما برای اکثر شاخص¬ها به ویژه ترکیبات اسانس، بستر ورمی¬کمپوست تلقیح شده بیشترین مقدار را داشت و پس از آن بستر پسماند کمپوست قارچ تلقیح شده اثر مثبتی روی شاخص¬ها گذاشت. در آزمایش دوم بیشترین فسفر برای محلول پاشی با غلظت نیم گرم در لیتر جلبک دریایی و بیشترین مقدار ارتفاع بوته، تعداد شاخه جانبی، وزن خشک ریشه و عنصر آهن مربوط به غلظت 1 گرم در لیتر و بیشترین تعداد شاخه جانبی، وزن خشک ساقه و کلسیم مربوط به غلظت 2 گرم در لیتر تیمار جلبک دریایی بود. در اثر متقابل بستر آلی و جلبک دریایی نیز بیشترین مقدار ، طول شاخه جانبی، نیتروژن و برخی ترکیبات اسانس برای بستر ورمی¬کمپوست محلول¬پاشی شده با جلبک ۱ گرم در لیتر بود. بیشترین مقدار سطح برگ و اکثر ترکیبات اسانس برای بستر ورمی¬کمپوست محلول¬پاشی شده با جلبک نیم گرم در لیتر بود. بستر پسماند کمپوست قارچ محلول¬پاشی شده با جلبک ۱ گرم در لیتر نیز برای برخی ترکیبات اسانس بیشترین مقدار را نشان داد. که در هر دو ازمایش در اثر متقابل تیمارها شاهد کمترین مقدار را داشت. با توجه به نتایج این ازمایش بستر آلی، قارچ تریکودرما و همچنین غلظتهای پایین جلبک دریایی می توانند به عنوان بستر و کود مناسبی برای کشت ارگانیک مرزه معرفی شوند. | ||||||
Supervisor: |
|
||||||
Advisor: |
|
||||||
Subjects: | Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Divisions > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture |
||||||
Divisions: | Subjects > Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources > Department of Horticulture |
||||||
Date Deposited: | 28 Sep 2018 12:51 | ||||||
Last Modified: | 18 Oct 2018 18:35 | ||||||
URI: | http://repository.uma.ac.ir/id/eprint/94 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |